söndag 26 maj 2024

Discgolf lockar spelare året om

Läs också
Minusgrader stoppar inte discgolfsentusiasterna Josef Svensson, Herman Johansson och Isak Ernvik. Foto: Clara Wasell
Den senaste veckan har kylan dragit in över Sverige och graderna börjar krypa neråt. Vädret är dock ingenting som sätter stopp för verksamheten på Visättra discgolfbana.
Förra året spelade folk fast det var en halvmeter snö, berättar Mathias Graveleij som arbetar på Visättra sportcenter i Huddinge.

Att spela discgolf är väldigt roligt men kan också vara frustrerande, tycker Mathias Graveleij som varit med och byggt discgolfbanan i Visättra. Det ser lättare ut än vad det är. Discgolf, eller frisbeegolf, som det också kallas, fick ett rejält uppsving under pandemin när andra aktiviteter stängde ner. Enligt Mathias Graveleij har intresset för sporten ökat lavinartat sedan dess.

– Det är inte bara intresset för discgolf som ökat, allt med friluftsliv har exploderat de senaste åren. Med flera hundra procent, säger han.

Under onsdagen 1 december ska delar av discgolfbanan i Visättra plockas ner för att göra plats för ett längdskidspår. En slinga kommer dock hållas öppen under vintern för frisbeesugna spelare som inte låter sig påverkas av vädret. I Visättra är intresset stort även under vintern, förra året var det folk som spelade i 19 minusgrader.

Mathias Graveleij har varit med och både designat och byggt discgolfbanan i Visättra. Foto: Clara Wasell

Enligt Mathias Graveleij är det framförallt sportens tillgänglighet som lockar. De flesta banor är helt gratis och utrustningen som behövs är billig. Sporten passar dessutom nästan alla vilket gör att man kan vara ute hela familjen. På Visättra sportcentrum kan man låna discar utan kostnad.

– Huddinge kommun vill att folk ska röra på sig och ha nära till motion. Då är det enkelt att ta en promenad i den fina naturen och ha en frisbee med sig, säger Mathias Graveleij.

Tre discgolfspelare som vågat sig ut i spåret trots att temperaturen visar på minus fem är Josef Svensson, Herman Johansson och Isak Ernvik. De tycker att discgolf är en bra kombination av att umgås, vara ute i naturen och röra på sig. Men de tror också att det är just tillgängligheten med sporten som lockar. Eftersom man räknar sin poäng individuellt blir det en tävling mot sina tidigare resultat. Det gör att man inte behöver vara på samma nivå för att spela tillsammans. 

– Alla kan vara med. Du har inget speciellt försprång av ålder eller kön till exempel. När jag spelade häromdagen såg jag en mormor och morfar som var ute och spelade med sitt barnbarn, berättar Herman Johansson.

Killarna som bara spelat sedan något år tillbaka uppskattar banan i Visättra för att den är byggd och anpassad efter skogen. Det roligaste med discgolf är när discen får en bra sving, tycker Isak Ernvik.

– Det händer inte ofta men när det väl händer då jävlar!

Vem vinner idag då?

– Vi får se hur kasst du spelar och hur bra jag spelar. Om jag har en riktigt bra dag och du en riktigt dålig då brukar det gå, säger Isak Ernvik och vänder sig mot Herman Johansson. 

Josef Svensson å sin sida bryr sig mindre om att kamma hem dagens vinst men verkar nöjd ändå.

– Jag vinner nog inte, jag är bara här och kastar lite som det behagar, säger han och skrattar.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami