lördag 25 maj 2024

Distansarbete – vardag i nya kommunhuset

Läs också
Huddinge kommun har beslutat om att bygga ett nytt kommunhus. De flesta av de anställda vid det planerade kommunhuset ska arbeta delvis på distans.
– Det är en kombination som passar många, säger Daniel Dronjak (M), kommunalråd i Huddinge.

I slutet av september skrev kommunen i ett pressmeddelande, att 80 procent av de anställda vid det planerade kommunhuset kommer att arbeta hemifrån till viss del. Tanken är att medarbetarna ska vara på plats i kommunhuset tre dagar i veckan. Under de resterande dagarna av arbetsveckan kan jobbet göras på en annan plats.

Kommunalråd Daniel Dronjak (M) Foto: Thomas Carlgren och Fredrik Wennerlund

– Pandemin har inneburit att fler har jobbat hemifrån under en längre tid. Vi tror inte att distansarbetet är en fluga, utan det är något som är här för att stanna. Dessutom uppskattar många kombinationen av distnansarbete och arbete på plats, säger Daniel Dronjak (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.

Kommunalrådet menar att det är svårt för många ensamstående föräldrar, bland annat, att få ihop livspusslet. De ensamstående föräldrarna ska vara på sin arbetsplats hela arbetsdagen, och sedan stresse för att hinna hämta barnen på förskolan. För dessa grupper skulle det underlätta särskilt mycket att kunna arbeta hemifrån några dagar i veckan.

De flesta av medarbetarna kommer att arbeta delvis på distans, men 20 procent av de anställda kommer enbart att ha kommunhuset som sin arbetsplats.

-Vissa av våra medarbetare på kommunhuset kan inte utföra sina arbetsuppgifter hemmavid. Det kan handla om medarbetarna i vår reception, eller de anställda vid vårt servicecenter som behöver hjälpa människor på plats, förklarar Mona Birgetz, personalchef i Huddinge kommun.

Mona Birgetz

Kontorsytan är 25 kvadratmeter per anställd i det nuvarande kommunhuset. Enligt pressmeddelandet från kommunen kommer den ytan att minskas till tolv kvadratmeter per anställd i det nya kommunhuset.

-Tanken är att den nya arbetsplatsen ska vara aktivitetsbaserad. Det innebär att medarbetare inte i samma utsträckning som tidigare kommer till kontoret för administrativa arbetsuppgifter. I stället kommer de anställda att komma till kontoret för att delta i möten och träffa kollegor, säger Mona Birgetz.

Personalchefen ser också utmaningar med det ökade distansarbetet.

-Att vara chef på distans är en utmaning. Cheferna kan behöva extra utbildning och stöd i att vara ledare med nya förutsättningar och medarbetarna behöver kunna leda sig själva i högre grad, berättar Mona Birgetz.

Ulrika Beiros, ordförande för fackförbundet Vision i Huddinge, berättar att beslutet om delvis distansarbete inte har väckt några klagomål bland medlemmarna.

-Att arbeta på distans är något som medlemmarna uppskattar, på grund av att de får mer gjort hemma, säger Ulrika Beiros.

Ulrika Beiros säger också att Vision i Huddinge inte har fått in några klagomål kopplat till de minskade kontorsytorna.

Det nya kommunhuset planeras att stå färdigt år 2027.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami