lördag 25 maj 2024

Dogge Doggelito: “Alby är min plätt på jorden”

Läs också

I 47 år har musikern Douglas Leon även känd som ”Dogge Doggelito” bott i Alby. I media målas Alby ofta upp som ett utsatt område men Dogge har ingen plan på att flytta.

– Det är min plätt på jorden, säger Dogge.

BOTKYRKA. Alby torg ekar tomt när Dogge Doggelito anländer i sin bil. Planen är att dricka kaffe med den grammisvinnande hip hop- legenden. Tyvärr är samtliga caféer i den lilla gallerian stängda.

-Det är lite typiskt Alby, det är stängt i centrum och luktar gräs, säger Dogge.

Alby klassas enligt polisen som ett särskilt utsatt område. Här är det ”svårt eller näst intill omöjligt” för polisen att fullfölja sitt uppdrag. Enligt SVT var Botkyrka dessutom den kommunen med högst trångboddhet i hela Sverige 2020. Trots det har Dogge valt att stanna kvar.

-Jag bor bra, jag trivs bra, jag är född, uppväxt och uppfostrad här, det är min plätt på jorden, min bygd, säger Douglas.

Mycket i Alby har förändrats. När Dogge var liten upplevde han att majoriteten av de som bodde där var svenskar och att han själv tillhörde en liten majoritet. Han kallades för ”indianen” på grund av sitt långa hår och sina karibiska rötter. Idag tror han att vissa av Botkyrkas områden består av människor som till 90 procent kommer från andra delar av världen. Som konstnär anser han att det är en guldgruva.

-Jag lär mig massor om språk, kulturer och religioner. Att omge mig med så mycket olikheter som möjligt är bra för mig. För området är det kanske inte alltid det bästa. Jag tror att 50/50 är en bra gräns att hålla. Över det blir det nästan som ett separat land i landet, säger Dogge.

Dogge Albyvägen
Foto: Ruben Lenninger

Dogge tycker att det är tråkigt att det vardagliga livet hos människor i Botkyrka aldrig lyfts fram medialt. Det talas mycket om otrygghet, utanförskap och kriminaliteten i media, men sällan talas det om alla duktig goda människor som bor i Botkyrka. Det är en stor kommun med över 90 000 invånare och han vill slå ett slag för de som aldrig får utrymme att tala ut. 

-Det är viktigt att inte uppmuntra det negativa. Vissa växer upp och tror att man ska vara kriminell bara för att man är från Botkyrka. Så kändes det för mig under uppväxten och det är farligt, säger Dogge.

Dogge är tacksam för att han hittade sitt kall tidigt. Hans säger att hans konst har hjälpt honom att hitta en positiv bana i livet och han önskar att fler fick uppleva det.

-Jag är ganska nöjd med mitt liv. Efter pensionen skulle jag kanske vilja komma ner lite mer till pappas hemtrakter i Karibien, avslutar Dogge.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami