lördag 25 maj 2024

Dogge Doggelito: Fotbollen ska hålla sig borta från politiken

Läs också
Artisen Dogge Doggelito sittandes på en bänk utomhus
Artisten Dogge Doggelito. Foto: TS Produktion

I en intervju med Nytt i Flempan ger Botkyrkas egen “sport-shonne” sina tankar om fotbolls-VM i Qatar och vilka han alltid håller på. Dogge berättar även om vad hockeyn betytt för honom. 

Det blir inga lugna stunder för Dogge medan fotbolls-vm är igång. Han har kollat på varje match hittills. Men trots rötterna i Venezuela och Sverige är det ett annat lag som gäller under världsmästerskapen. 

Jag har lagt en lax på Brasilien. De är tunga. Jag har hållit på Brasilien sen 1986. När de åkte ut mot Frankrike i kvartsfinalen.  

Då var det ett tag sen du vann?

– Ja, fan de vann 1994 och 2002. 

Dogge drar sig inte för att prata om kontroversen kring VM i Qatar. För att fotbollen ska växa så måste du fördela det över världen. Mellanöstern måste få ha sitt, det är logiskt, menar Dogge.

– Det var i Ryssland senast, Sydamerika innan det och Afrika 2010. Men det finns politiska aspekter. Fotbollen ska hålla sig borta från politiken. Men spelarna vill lira. De är vanliga människor som du och jag. De vill bara spela fotboll. 

Gör media det politiskt? 

– Fotbollen är politisk. Titta på USA – Iran ikväll (läs igår, red. anm.). Jag har själv uppträtt i Iran två gånger. Det skänker lite glädje i mörkret om Iran vinner , de får gärna vinna för folkets skull (USA vann matchen med 1-0 reds.anm). 

“Huddinge hockey är en bra plantskola”

Det är inte bara fotboll som är det stora intresset för Dogge. För ett par veckor sedan var han på Hockeygalan och jagade autografer. I en intervju med Sportbladet var Botkyrkasonen lyrisk när han berättade vad galan betydde för honom och avslöjade en hyllning till hockeylandslaget. Tre kronor-loggan tatuerad på bröstet. 

– Jag är uppväxt på 80-talet, då var hockeyn stor. Jag minns att Sverige kom till semifinal i ett mästerskap. Läraren stängde ner hela undervisningen och hela klassen kollade. Det var kalla krigets dagar. Hockey är skitviktigt, det är nationalsporten. Men shit, det var 40 år sen. Hockey har alltid legat mig varmt om hjärtat. Men fotbollen har tagit över. Den är för stark ekonomiskt. 

Dogge följer inte något lag i Botkyrkatrakterna men känner till Huddinge hockey och menar att de är en bra plantskola. Men själv har han aldrig spelat ishockey. 

– Jag spelade innebandy asså. Då var jag forward, jag ville göra mycket mål sådär. I Balrog Alby, men de har lagts ned. De var stora på 90-talet. 

Trots det stora sportintresset fortsätter Dogge att göra musik i full gas. Tidigare under året mottog Dogge Cornelis Vreeswijk-stipendiet på 750 000 kronor. 

– 5 album förra året och 3 album som kommer i år. 23 album har det blivit hittills. Cornelis gjorde 40 innan 50 – jag ligger i lä. 

Du är 47 år nu. 17 album på tre år, det klarar du?

– Aa, vi får se. Jag måste vara en maskin för att komma upp i 40.  

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami