söndag 19 maj 2024

Dramaten och Kungliga operan öppnar produktionscenter i Flemingsberg – men ingen scen

Läs också

Bygget av Dramaten och Kungliga operans nya lokal har dragit igång. Det är en del av kommunens stadsutvecklingsplan, men det som planeras är inte föreställningar och shower. Istället bygger man en arbetsplats. 

I april 2020 beslutade fastighetsutvecklaren Fabege AB och Huddinge kommun att bygga nya lokaler på Regulatorvägen 1 i Visättra. Det är Kungliga operan och Dramaten som får en fastighet för bland annat ateljéer, kontor, repetitionssalar och förråd.

Samhällsbyggnadsutskottets före detta ordförande Love Bergström skriver i ett pressmeddelande från Dramaten att kulturen kommer att ta en större plats i Flemingsberg med detta bygge. Huddinge kommun har en utvecklingsplan där man vill göra Flemingsberg till en ny stadskärna i Stockholmsregionen. Flemingsberg är redan en etablerad bostadsort med kulturhistoria och närhet till natur, säger projektledaren Oskar Scheibe som jobbar på Huddinge kommun.

— Stora värden – såväl sociala som ekonomiska – skapas i Flemingsberg. […] Fabege har sedan flera år sett samma potential som kommunen och valt att köpa mycket mark i området.

En del av platsen där produktionscentret planeras att byggas. Foto: Fredrika Hagberg

I detaljplanen för området står det att fastigheten ska möjliggöra kultur- och teaterverksamhet, men det enda som kommer vara tillgängligt för besökare är komplement i byggnaden, som mindre butiker, restauranger, servicehus, verkstäder och parkering.

Flemingsbergsborna kan förvänta sig 50 nya fasta arbetstillfällen inom kultur och teater och produktionscentrumet förväntas dra fler besökare till Flemingsberg trots att föreställningar inte kommer att ges.

— Stadsutvecklingen i Flemingsberg består av mycket mer än detta projekt och utveckling med tydligare besöksmål blir troligen aktuellt i senare projekt.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami