onsdag 29 maj 2024

Efter föräldrarnas oro – nu satsar förskolan

Läs också
Förskolan Våra barn
Montessoriförskolan Våra Barn. Foto: Eja Andersson

Förra våren rapporterade Nytt i Flempan om problem på Montessoriskolan Våra Barn i Huddinge. Bland annat handlade det om enormt hög personalomsättning. Förskolan granskades och fick tre anmärkningar.
– Idag är vi en granskande verksamhet med uppdaterade rutiner, säger rektor Shiva Dabiri Martinsen.

Fram tills i höstas hade inkommit 48 klagomål till grundskolenämnden. Under förra våren så granskade kommunen förskolan. Förskolan fick då tre anmärkningar. En anmärkning var att personal brutit mot tystnadsplikten, detta ledde till att föräldrarna kände sig otrygga med hur personuppgifter behandlas. Den andra handlade om att den styrelse som satt i förra våren var helt nytillsatt och saknade kunskaper om skollagen. Den tredje och sista anmärkningen var att dokumentet kring hur man gör klagomål var undermålig.

Många av föräldrarna var upprörda över hur ekonomin hanterades och arbetsförhållandena bland personalen. Uppgifter visade att skolan hade en väldigt stor personalomsättning som skapade orolighet gällande barnen och även personalens välmående. Antalet barn på förskolan halverades sedan året dessförinnan. Föräldrar som tidigare har haft sina barn på förskolan vittnar bland annat om stora problem i styrelsen, en ekonomi som inte tas på allvar och personal som inte vågar träda fram på grund av påtryckningar uppifrån. Bortsett från ordförandeposten har hela styrelsen bytts ut sedan förra våren. Ana Wahlström, vice ordförande i verksamhetens nuvarande styrelse kommenterar:
– Ingenting av det vi blivit anklagade för någonsin ska hända på förskolan under den tiden vi sitter i styrelsen.

Enligt förskolans utskick har allting åtgärdats efter granskningen, men i somras och i höstas inkom ytterligare klagomål på förskolan. Ana Wahlström berättar att sedan den nya styrelsen trädde i kraft förra våren har förskolan uppdaterat sina styrelsedokument. När det kommer till den personalomsättning de hade då berättar Ana Wahlström att ingen har sagt upp sig sedan i somras. På grund av bristen på barn har de själva behövt säga upp personal som de tycker om. Många av dem jobbar dock kvar som vikarier. Ana Wahlström berättar för Nytt i Flempan att anledningen till att så många barn slutade i somras var till stor del på grund utav att många av dem skulle börja grundskolan. Hon tillägger att några barn försvann på grund av missnöjda föräldrar. Då många platser ekar tomma så har förskolan i dagsläget tillsatt en ny marknadsföringsgrupp som jobbar aktivt för att fler barn ska komma till Montessoriskolan.

Våra barns rektor Shiva Dabiri Martinsen kommenterar till tidningen att Våra barn idag efter tumultet är en granskande verksamhet med uppdaterade rutiner. Enligt henne så tar alla på förskolan ansvar för att åtgärderna ska verkställas. Hon anser att saklig kritik är bra för verksamhetsutvecklingen men att det är viktigt att den tas upp i rätt forum och i en bra dialog.

Flera av föräldrarna som tidigare har haft sina barn på förskolan ställer sig skeptiska till förändringarna, de tror inte på att problemen har åtgärdats.
Nytt i Flempan har även sökt Huddinge kommun för ytterligare kommentar men utan respons.

Nora Lerneby
Rebecca Linde
Tilda Lindholm

Fakta Montessoriskolan Våra Barn
Startades 1996 och drivs som ett föräldrakooperativ.
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami