lördag 25 maj 2024

Efter invasionen av Ukraina: “Vi vill på alla sätt vi kan ge stöd till våra kollegor”

Läs också
Gustav Amberg, rektor på Södertörns högskola. Foto: Maja Meriläinen
Gustav Amberg, rektor på Södertörns högskola. Foto: Maja Meriläinen

Det förväntas bli ökat tryck på svenska högskolor och universitet med vågen av flyktingar som kan komma till Sverige innan sommaren. Nytt i Flempan intervjuade Rektor Gustav Amberg för att få svar.

Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari förväntas det komma upp till 200 000 flyktingar innan sommaren enligt Migrationsverket. Upp emot 100 000 av dessa flyktingar uppskattas vara studenter och elever. Den ökade mängden elever och studenter kommer sätta större press på skolor, högskolor och universitet att ta emot fler än de är vana vid. Hur ser det då ut på Södertörns högskola?

Södertörns högskola har ett projekt för att ta in sex stycken utländska, utsatta forskare som ska få komma hit. Projektet finansieras av Östersjöstiftelsen som finansierar forskning om Östeuropa och Östersjön. Projektet ska komma i gång under våren men rektor Gustav Amberg hoppas att det kan starta inom bara några veckor. Det har ännu inte märkts av någon ökning av studenter på Södertörn enligt Amberg, men de har inom ledningen funderat på lösningar om det skulle bli det.

– Många som jobbar på skolan kommer från Ukraina och är väldigt personligt berörda av det som händer där. Vi har försökt stötta dem ända sedan det startade, säger Amberg och fortsätter: 

– I framtiden kommer invasionen av Ukraina ställa många viktiga forskningsfrågor, men nu är vi i den akuta fasen.

På Södertörn högskolas hemsida understryker de att: “Vi vill på alla sätt vi kan ge stöd till våra kollegor i Ukraina”. Rektorn berättar att alla lärosäten möter samma problem; hur ska de kunna ta emot de studenter som kommer? Högskolan har inte möjlighet att ta emot studenter från en dag till en annan. En möjlighet är att ta sig an studenter från Ukraina som utbytesstudenter i några år, vilket Amberg menar vore smidigt. Dock behöver sådana utbyten anordnas tillsammans med studenternas universitet i Ukraina. 

Det kommer inte skapas fler antagningsplatser, utan flyktingar får vara med och konkurrera om platserna, på samma sätt som svenska ungdomar, det vill säga på antagning.se.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami