söndag 16 juni 2024

Trots kritik mot Nordic Wellness: I Flemingsberg tränas det som vanligt

Läs också
Nordic Wellness på Novavägen i Flemingsberg. Foto: Evelina Andersson.

Nordic Wellness-koncernen har den senaste tiden fått kritik när det gäller de anställdas arbetsförhållanden. Nytt i Flempan besökte anläggningen i Flemingsberg för att få höra vad besökarna tycker om gymcentret efter kritiken.

I början av november rapporterade Aftonbladet om dåliga arbetsförhållanden på gymkedjan som har anläggningar i hela landet. Det var 29 vittnesmål från anställda och tidigare anställda på Nordic Wellnes som berättade om sexism, härskartekniker och orimlig arbetsbörda. 

En receptionist vittnade i Aftonbladet om att ledningen hade sagt till henne: ”Det hade varit bra om du var lite snyggare när du står och pratar.” Fackförbundet Unionen meddelar att de utreder flera ärenden på företaget.

Nordic Wellnes har över 300 anläggningar i Sverige, en av dem ligger på Novavägen i Flemingsberg. När Nytt i Flempan åkte dit en eftermiddag i november var parkeringen utanför täckt av snö och det var fullt med gymmare som kom in och ut från anläggningen. 

Bland maskiner och löpband var det många som tränade och i receptionen såldes nya medlemskap. Tuva Hultgren, 20, är en av medlemmarna. Hon har tränat på anläggningen i cirka två år och tycker att gymmet är ett av de fräschaste och bästa gymmen. Hon har hört lite om kritiken.

Tuva, 20, har just tränat på Nordic Wellness i Flemingsberg. Foto: Evelina Andersson.

– Jag tror min mamma sa till mig – “har du hört om kritiken?” Det fick mig att tänka lite, till exempel att det är ganska stor personalomsättning, säger Tuva Hultgren.

Hon tycker det är konstigt om personalen får höra åsikter om sitt utseende och att det är individuellt vad någon tycker är snyggt. 

Rune Asplund, 18, och Alexander Enickl, 18, tränar nästan varje dag på gymmet och kritiken har inte påverkat deras val av att träna på Nordic Wellness.

– Jag har en kompis som arbetat på ett annat Nordic Wellness som inte har märkt något, säger Rune Asplund.

Alexander Enickl tycker att det är bra stämning men säger att han håller sig till sig själv när han tränar.

Nytt i Flempan kontaktade platschefen på Nordic Wellnes Novavägen och blev hänvisad till företagets pressavdelning. Både pressavdelningen och Magnus Wilhelmsson, vd på Nordic Wellness, har kontaktats utan svar. 

Magnus Wilhelmsson har tidigare svarat på kritiken i ett mejl till Aftonbladet. Han skriver att de tar anklagelserna på stort allvar och kommenterar vidare vittnesmålen med anklagelser om sexism på arbetsplatsen: “Det är ett agerande av enskilda medarbetare som inte är acceptabelt. Medarbetare som tidigare pekats ut med att bryta mot vår uppförandekod har i dagsläget en avslutad anställning på Nordic Wellness.”

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami