onsdag 22 maj 2024

Efter pandemin – Södertörns populäraste utbildningar

Läs också

De senaste årens ansökningar till högskola och universitet har kraftigt speglats av pandemin, men inför höstterminen 2022 har siffrorna återgått till normala nivåer. Södertörns högskola är en av landets skolor som påverkats minst och Nytt i Flempan har tagit fram de populäraste utbildningarna inför hösten.

Den 19 april stängde ansökningen till höstens högskoleutbildningar. Universitet- och högskolerådet, UHR, kunde under förra veckan meddela en nationell sänkning i antalet sökningar till drygt 377 000 personer. Detta är en sänkning med tio procent och siffrorna är nu nere på samma nivåer som innan pandemin.

Förskolelärare i topp

Södertörns högskola är en av skolorna som klarat sig bäst inför höstterminen 2022. En minskning med 59 personer, eller ynka 0,5%, är det som skiljer ansökningarna från 2021. Precis som föregående år så är det ”Förskollärarutbildning med interkulturell profil, erfarenhetsbaserad” som toppar listan när Nytt i Flempan har tagit fram de tio populäraste programmen på Södertörns högskola.

Kajsa Tegnér är programsamordnare på ”Förskollärarutbildning med interkulturell profil, erfarenhetsbaserad” och hon känner stor glädje över att programmet fortsätter att toppa listan.

– Det är ärofullt och något att förvalta. Vi kan verkligen göra skillnad för framtiden, bra förskolelärare behövs.

Programmet är utformat efter personer som tidigare haft tre års erfarenhet inom yrket vilket är en fördel för upplägget på studierna menar Kajsa, hon tror också att det kan vara en bidragande faktor till att så många söker.

– Upplägget på programmet är bra, det är en dag på campus och resten på distans vilket gör att de flesta kan fortsätta att jobba under studietiden. Sen får vi också hoppas att det är ryktet som gör att det går bra.

Trots att utbildningen än en gång ligger i topp så är det i år 174 personer färre som söker utbildningen. En anledning är troligtvis att samhället öppnar upp mer och mer efter pandemin, men det kan även finnas fler anledningar.

– Kanske beror det på att förskolan har det tufft för tillfället, hela skolkoncernen har det tufft vilket kanske speglas på dessa utbildningar runt om i landet, avslutar Kajsa Tegnér.

Även plats två och tre är oförändrar från förra året med ”Socionomprogrammet med storstadsprofil” på en andra plats och ”Personalvetarprogrammet, inriktning psykologi” på en tredje plats. Först på en fjärde plats hittar vi den första förändring där ”IT, medier och design” tagit ett kliv upp.

Ökade med 70 procent

Bland de fristående kurserna var det en större rockad bland topp tio. Framför allt sticker kursen ”Att skriva för webben och interaktiva medier” ut. Inför höstterminen 2021 hade kursen 60 sökande och låg på en tionde plats, medan i år så ligger den etta med 102 sökande. På topp tio-listan ersätts förra årets femte- och sjätteplacering ”Psykologi A” och ”Medieteknik A” med ”Konstvetenskap A” och ”Handledning av lärarstudenter, interkulturella perspektiv”.

Vill du se samtliga utbildningar eller jämföra med resterande högskolor och universitet så finner du statistiken på UHRs hemsida.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami