söndag 19 maj 2024

Elever på Visättraskolan skapar insamling till Ukraina

Läs också
Elever på Visättraskolan skapar lyktor och fredsduvor. Foto: Eja Andersson 

I torsdags förra veckan hade Visättraskolan i Flemingsberg en insamling för att hjälpa ukrainska flyktingar. Eleverna på skolan visade stolt upp sina kreationer som de säljer för att samla in pengar till människorna på flykt. 

Eleverna på Visättraskolan har fått lära sig om det spända läget mellan Ryssland och Ukraina i skolan. De har förstått att det är krig, att människor tvingas fly från sina hem och att barn har rätt att skyddas enligt Barnkonventionen, berättar Tikki Stanic, ansvarig på plats. 

– Vi ville inte bara ge information om kriget utan också engagera eleverna att vilja göra skillnad, säger Tikki Stanic till Nytt i Flempan. 

Under en skoldag får deras fantasi flöda fritt. De skapar och pysslar, ritar och målar. Vissa tavlor målas med freds- och kärlekstecken och andra färgar sina verk i blått och gult för att visa stöd till Ukraina. 

– Eleverna är väldigt engagerade. Förutom pysslet som gjordes under lektionstid ville några barn skänka sina kläder och leksaker. Jag blev väldigt rörd, säger Tikki Stanic. 

Alla pengar som eleverna säljer för skickas direkt till skolans insamling som är en del av UNHCR:s större insamling “Hjälp till Ukraina”. Hittills har skolan lyckas samla in 5380 kr, vilket är över målet. 

UNHCR är FN:s flyktingorgan som hjälper människor på flykt från krig, konflikt eller förföljelse. 

– Sverige för UNHCR har samlat in 829 miljoner, det är en blandning av redan inbetalda gåvor och löften om gåvor. Vi fortsätter att samla in till Ukraina, säger Charlotte Wiström på UNHCR. 

Elever på Visättraskolan ritar och målar. Foto: Eja Andersson
Foto: Eja Andersson
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami