Genom att erbjuda skydd och en två-årig anställning ska Södertörns högskola och Östersjöstiftelsen tillsammans hjälpa forskare som behöver skydd och stöd. Med det stödprogram som framtagits är förhoppningen att forskare ska kunna fortsätta med sitt arbete. Efter Rysslands anfall mot Ukraina har programmet utökas.
Södertörns högskola och Österjöstiftesen har tillsammans tagit initiativ till att starta ett stödprogram för forskare i behov av skydd. I ett flertal år har högskolan arbetat med Scholars at Risk (SAR), som är ett nätverk med akademiska institutioner världen över. SAR arbetar med att försvara den akademiska friheten och forskares mänskliga rättigheter. Målet med hela stödprogrammet är forskarna tryggt ska kunna fortsätta med sina arbeten.
Sedan hösten 2021 stödjer Östersjöstiftelsen stödprogrammet finansiellt.
– Vi står för finansieringen men är inte praktiskt verksamma, förklarar Britta Lövgren som är forskningsdirektör på Östersjöstiftelsen.
Från början var planen att en forskare som skulle anställas under två år. Men efter Rysslands anfall mot Ukraina den 24 februari 2022 valde man dock att utöka programmet till sammanlagt sex forskare.
– Vi ville gärna göra något och det enklaste var då att temporärt utöka stödprogrammet, för modellen fanns ju redan.
Detta passade även in med Östersjöstiftelsens arbetsinriktning eftersom stöd från stiftelsen måste gå till projekt som har anknytning till Östersjöregionen och Östeuropa.
Andreas Åkerlund som är med i rektorsrådet för internationalisering, vill även poängtera att för högskolan är det här är långsiktigt projekt.
– Det här är inte nöd- eller katastrofhjälp. Utan det handlar om att vi vill låta kvalificerade forskare fortsätta sitt arbete med målet att man ska kunna återuppbygga landet, berättar Andreas Åkerlund.
Ett stort fokus ligger på att forskarna ska kunna fortsätta med sina arbeten och slippa några större avbrott.
Initiativet har tagits emot väl och många är nöjda med att högskolan hjälper till
– Alla är med på att man ska göra det man kan.
I framtiden hoppas man att programmet bli bredare så att det även kan inkludera forskarstudenter. I dagsläget är det fortfarande planer som inte är redo att verkställas.
– Forskarstudenter är både anställda och studenter. Det går inte att göra likadant men det finns en sådan tanke, tydliggör Andreas Åkerlund.