lördag 25 maj 2024

En hundrastgård blir till fem

Läs också
Adam tillsammans med hunden Pastis. FOTO: Matilda Härviden.

I Huddinge finns det 6 497 hundar, men bara en hundrastgård. Nu ska det bli ändring på det. Arbetet är igång för fyra nya gårdar, där en blev klar redan förra veckan. Något som glädjer de tvåbenta och fyrbenta.

Coronapandemin har lämnat sina spår, inte minst i Sveriges hem. I Huddinge finns det enligt Jordbruksverket drygt 6 000 hundar. Pandemin har gjort att allt fler familjer skaffat hund, och antalet nyregistrerade hundar i Svenska kennelklubben har ökat med 10 procent jämfört med år 2020. Den snabba ökningen av hundar ledde till att kommunerna behövde tänka om, och det är det Huddinge gör nu.

Denna kalla aprildag är det inte en hund innanför Huddinges enda hundrastgård vid Björnkulla i Flemingsberg. I Flemingsbergsskogens naturreservat precis bredvid är det däremot många hundar på promenad med sina mattar och hussar. En av de som går på den snötäckta stigen är Adam tillsammans med pomeranian-hunden Pastis. Han berättar om den hundrastgård som finns intill Södertörns friskola och sina tankar om planerna till de fyra nya.

– Om det bara finns en i hela Huddinge, så tycker jag att det är alldeles för lite. Jag är väldigt glad över att det ska byggas fler i området då folk kan ta sina hundar till fler rastplatser, säger Adam till Nytt i Flempan

Adam är inte Pastis riktiga husse utan är hundvakt åt sin vän som jobbar på ett jobb som inte tillåter hundar. Han känner därför att fler större hundrastgårdar skulle göra det lättare att ta ut Pastis på långa promenader och kunna göra nya saker.

– Saken är den att Pastis här är en väldigt duktig hund som springer lös vart han vill. Han behöver därför inte ha något staket, men för de som inte kan ha sina hundar lösa var som helst så skulle det behövas lite större inhägnader, med lite mer utbud i dem som till exempel agility.

Camilla Fransson jobbar i Huddinge kommun och förklarar hur de har tänkt angående bygget av fler hundrastgårdar.

– Det har varit ett politiskt direktiv där kommunen bestämde sig för att bygga fler hundrastgårdar. Många hundägare har legat på om detta i några år och efter pandemin så förändrades den politiska viljan i samband med att fler skaffade hund.

En av anledningarna till att det tagit sådan tid att utöka hundrastgårdarna är för att politiken tyckte det var svårt att röja naturområden i Huddinge kommun. Men nu är kommunen i full gång med att bygga fler runt om kommundelarna. Rastgårdarna som planeras vara klara 2023 är en nedanför Flemingsbergs gård, en i Segeltorp och en i Glömsta. Förra veckan blev en hundrastgård i Nytorps mosse klar, vilket redan har mottagits positivt av allmänheten. Om Huddinge planerar att bygga fler hundrastgårdar återstår att se förklarar Camilla.

– Det beror nog på vad vi kommer få för reaktioner av de nya hundrastgårdarna. Vi ska försöka lägga lite fler stockar, bänkar och väderskydd så att både hundar och människor kan trivas där.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami