torsdag 30 maj 2024

En liten del av Peru i Huddinge

Läs också

För två månader sedan öppnades “La tía” i Trångsunds Centrum. Caféet erbjuder ett varierande peruanskt kök och har lockat både svenskar och peruaner från hela Stockholm. Idag är La tía populärt bland många svenskar i närområdet som längtat efter något nytt i centrum och som fått upp ögonen för Luz Lafittes exotiska mat.

Luz Lafitte har öppnat café med peruanska smaker i Trångsund. Foto: Samantha Aramayo

Luz Lafitte kom till Sverige 1994 och öppnade en butik med matingredienser till det peruanska köket. Hennes stora passion var att laga mat åt andra. Efter att ha jobbat på svenska restauranger kände hon sig redo för att starta eget. Uppstarten av caféet grundades i längtan efter köket hemma i Peru och insåg att många fler svenskar i Huddinge har längtat efter något nytt i området. Luz lagar allt själv från grunden och har en ny maträtt till lunch varje dag. 

– Jag kan vara så trött och ha ont i huvudet en dag men så åker jag in till mitt café och kollar vad som finns att göra. Jag kanske börjar förbereda smörgåsar och så försvinner min huvudvärk och jag mår mycket bättre. Det är som terapi för mig att laga mat, säger Luz. 

Luz kände sig osäker kring hur det skulle gå att stadga sig bland människor som aldrig upplevt ett peruanskt kök innan och vad människor skulle tycka och tänka. Menyn blev därför till en början uppdelad mellan svensk och peruansk mat. Men idag består menyn av 99 procent peruansk mat och uppskattas av många kunder i närområdet som varit nyfikna på att testa något nytt.

– Många svenskar kommer hit och testar och de verkar gilla det. De kommer tillbaka många gånger och tipsar varandra om mitt café. Jag har fått höra av flera att de är glada att något nytt äntligen finns här. 

Luz Lafitte utanför sitt café. Foto: Samantha Aramayo

Kretsen och förtroendet mellan ägaren och kunderna har växt. Ibland dyker det upp kunder ända från Rinkeby för att köpa mat. Efterfrågan är stor. Luz berättar om hur latinamerikanska kunder oftast kommer på helgen efter kyrkan och att svenskarna kommer varje dag för att de gillar att fika. 

– Jag tänkte inte på pengar när jag startade mitt café. Jag tänkte på att jag vill ta en liten del av Peru hit, något som jag saknade när det inte fanns här. 

Luz räknar med att stanna i Huddinge länge då de trivs och är omtyckta av många. Något som varit högt över hennes förväntningar. I framtiden hoppas hon på att få expandera sin verksamhet och få fler i Huddinge att testa ny mat.

Samantha Aramayo

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami