lördag 5 oktober 2024

Enda samtalsgruppen finns i Huddinge

Läs också
Moa Lindwall, Ulrika Paleus och Johanna Östergren på ungdomsmottagningen i Huddinge. Foto: Vanja Nordén Hagberg

Var fjärde artonåring har utsatts för sexuellt våld, men de flesta pratar hellre med sina vänner än söker hjälp. På ungdomsmottagningen i Huddinge finns den enda kostnadsfria samtalsgruppen för sexuellt utsatta ungdomar i Stockholmsområdet. Nytt i Flempan träffade Moa Lindwall, Johanna Östergren och Ulrika Paleus som driver gruppen.

Den 31 januari nästa år hålls terminens första kvällsmöte för sexuellt utsatta i åldrarna 15-22 år. Projektet har funnits i ett år och är den enda i sitt slag i Stockholmsområdet. 

– De flesta är från södra Stockholm, men det kommer hit ungdomar från hela stan. Det har funnits en föregångare norr om stan i 10 år, men nu har den varit vilande ett tag. Tanken är att de ska dra igång igen, säger Moa Lindwall. 

Det finns frivilligorganisationer med liknande verksamhet, men träffarna kostar ofta pengar och alla ungdomar har inte råd. Alla tre håller med om att det är viktigt för unga som utsatts av sexualbrott att dela med sig av andra i liknande situation. 

– Intellektuellt kan alla fatta vad de utsatts för. Man har sett sexualbrott i media eller på film, men här blir det kött och blod. Människor som ser ut som vem som helst. Insikten att det inte var deras fel blir starkare när det kommer från jämnåriga än en vuxen tant, säger Ulrika Paleus.

Antalet utsatta har ökat

I en ny studie från stiftelsen Allmänna barnhuset, uppger var fjärde 18-åring att de någon gång utsatts för sexuella övergrepp. Det är en ökning från år 2014 där var femte svarade att de utsatts för sexuell press eller tvång. Åsa Landberg är legitimerad psykolog på stiftelsen. Hon säger att ökningen kan bero på många saker, men att man inte kan utesluta en reell ökning. 

– Det finns många saker som påverkar, exempelvis metoo och samtyckeslagen. Oavsett vad ökningen beror på så är det lika allvarligt. Vi kanske inte visste hur illa det var tidigare, säger Åsa Landberg.

Hon menar att många unga hellre pratar med sina vänner än söker hjälp och att mörkertalet är stort.

– Vi måste minska trösklarna och få bättre stödalternativ. Man behöver se till att alla unga vet vad som är ett övergrepp och var man kan söka hjälp. Många får inte den informationen. Det är ganska beroende av att föräldrar pratar om sånt hemma. Och är problemet hemma så pratar ingen om det. 

Moa Lindwall, Ulrika Paleus och Johanna Östergren säger att alla grupper hittills varit fyllda och att de jobbat med att uppmärksamma de som träffar utsatta om att de finns. Johanna Östergren håller med, men tillägger:

– Jag tror det ofta behövs att en modig kompis som gått i grupp tipsar. Det är lite läskigt och man vet inte vad det innebär riktigt. Det är inte gruppterapi på det sättet, men det är läkande att delta, säger Johanna Östergren.

Text: Vanja Nordén Hagberg

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami