Kriminaliteten ökar i Huddinge. Nu får vi Eva Ganters, vinnare av Huddinges demokratipris, perspektiv på det. Med en brinnande passion för trygghet och känsla för gemenskap berättar hon om hur kriminalitet påverkat hennes kommun och hur hon vill motarbeta det.
Eva Ganters är en av två vinnare av Huddinges demokratipris år 2021. Motiveringen var att hon lyckats omvandla den oro och rädsla som skapats efter en skottlossning i Visättra till en “positiv och förenande kraft i närsamhället”. Hon spelade en stor roll i att organisera en ljusmanifestation där de som bor i området fick visa sig starka tillsammans.
– Jag hade en stark känsla av att jag ville göra något för samhället, berättar hon angående motivationen bakom hennes initiativ. Jag ville göra någonting för att bidra med något positivt och bidra till att människor känner att de kan vara delaktiga i att skapa trygghet.
På senare tid har även Huddinge drabbats av oroligheter över gängvåld. Christopher Stulen, verksam inom Huddingepartiet, nämner till exempel det som ett av partiets stora utmaningar i kommande valår. Han betonar att det är ett problem som berör olika delar av samhället, men Eva Ganters märker av hur det påverkar Visättra specifikt.
Visättra beskrivs av Eva som en hyfsat unik Stockholmsförort. Här känner alla varandra, grannsamverkan är på en hög nivå och det är lätt att känna igen om någon inte är härifrån. Detta gör att ökad kriminalitet lätt märks av.
Eva brinner för att främja gemenskap i sitt Visättra och det märker man efter bara ett samtal. När hon får höra denna iakttagelse svarar hon ödmjukt att hon inte kan ta åt sig all ära och att det aldrig hade gått utan alla de som ville och var kapabla till att engagera sig.
Inför framtiden vill hon gärna fortsätta engagera sig, hennes plan är att igen organisera någonting som liknar den manifestationen som ägde rum för snart ett år sedan. Planen är att samla ihop Visättra borna och umgås i syfte att skapa en ännu starkare gemenskap som kanske kan motarbeta den nya kraftiga vågen av gängrelaterat våld.
– Jag tror absolut att ett sätt att motverka kriminalitet är att samhället går samman med kärlek. Det går inte att ändra med hårdhet och hat. Det är även viktigt att vi visar att vi står för något gott, speciellt så att våra unga ser det.