lördag 25 maj 2024

Få kvinnliga ordföranden inom kommunala bolag

Läs också
Foto: Pixabay.com

I de kommunala bolagen i Huddinge och Botkyrka är kvinnor underrepresenterade på maktpositionerna. Inger Ros (S) är ordförande i Upplev Botkyrka och en av kommunernas få kvinnor i en ledarroll.
– Det ser olika ut för olika partier, men i mitt parti har vi mångfald som mål.

I Botkyrka kommun finns tolv kommunala bolag respektive åtta i Huddinge kommun. Nytt i Flempan har kartlagt jämställdheten i de kommunala bolagen och av de som leder dessa bolag framgår att fler män än kvinnor representeras. Enbart 42 procent respektive 31 procent av positionerna ordförande, vice ordförande och ledamot tillträds av kvinnor.

I samband med internationella kvinnodagen i år drog Huddinge kommun igång sitt jämlikhetsarbete under hashtaggen #JämliktHuddinge. I Botkyrka kommun vill man verka för att kommunen ska vara en interkulturell plats där alla kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället. Men på ordförandeposterna i Botkyrka sitter enbart tre kvinnor på nio möjliga platser, medan Huddinge har en kvinnlig ordförande av totalt två platser. Majoriteten av uppdragen som vice ordförande och ledamöter utgörs även de av flest män. 

“Nu måste vi få en bättre könsfördelning”

Av ordförandeposterna i Botkyrkas tolv bolag är enbart tre företrädda av kvinnor. En av dessa är Inger Ros som är ordförande i bolaget Upplev Botkyrka.

–   För ett antal år sen var det bara män, då var jag enda kvinnan. Då sa jag ifrån att “nu måste vi få en bättre könsfördelning”. Vi har försökt få en bättre fördelning i bolagsstyrelsen och i dag tycker jag att fördelningen är okej, säger Inger Ros.

Inger Ros är förtroendevald politiker och Upplev Botkyrka är det enda bolaget hon i nuläget sitter med i. Hon tror att mångfald och representation är viktigt att jobba med inom kommunen, både i styrelsen och i stort.

–   I mitt parti försöker vi hela tiden utvecklas och få in människor med olika bakgrund.

Nästan lika många kvinnor som män”

Gunilla Helmerson (M) är ordförande i Huge bostäder i Huddinge kommun. Av Huddinges åtta kommunala bolag är hon enda kvinnan på ordförandeposten. Hon upplever det inte som något särskilt att vara just kvinna i den rollen.

–   Vi har bra arbetsklimat och stämning i styrelsen och jag känner att det finns både förtroende och respekt för mig i uppdraget som styrelseordförande. I Huges styrelse är vi nästan lika många kvinnor som män. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami