lördag 25 maj 2024

Fanzingo – ett andra hem för unga kreatörer

Läs också
Fanzingo är ett kreativt centrum i Alby för unga. foto: Asta Diawara

Fanzingo i Alby är ett originellt mediehus fullt av skratt, möjligheter och samhörighet. Här kan unga uttrycka sin kreativitet och hitta en gemenskap. 

Solen ligger lågt mot det gula mediehuset en våreftermiddag, dörren står på glänt och man hör skrattande röster och musik från huset. När man kliver in bjuds det snabbt på kakor och varma välkomnanden av ungdomar och ledare på verksamheten. 

Klockan är runt fem på eftermiddagen och kvällsverksamheten är i full rullning. Man hör basgångar som överlappar varann från musikstudiorummen på nedervåningen. 

I sofforna utanför diskuteras kommande projekt, networking och det senaste skvallret om den svenska hiphopscenen.

– Här är en plats för att växa, att hitta nya samarbeten eller bara att chilla och utbyta tankar, säger studioledaren Rayo Zevallos. 

Inne på Fanzingo finns olika studios som man kan använda. foto: Asta Diawara

Rayo är en energisk musikproducent som anger att hen älskar att jobba med ungdomar och finna inspiration och viktiga möten med deltagarna på Fanzingo. Hen har arbetat på verksamheten i två år. 

Inne i studio ett sitter stjärnskottet Sara Shehata som går under artistnamnet “Soso” 

En nittonårig tjej med stor personlighet som matchar hennes stora röst. Musik betyder allt för Soso, hon kommer från ett tuff uppväxt och musiken blev hennes räddning. Hon beskriver sitt kreativa skapande som en terapi, ett sätt att uttrycka vem man är och dela med sig av sin historia. 

Soso beskriver Fanzingo är en trygg plats där man kan få andrum från ett turbulent liv utanför de gula väggarna. Ett andra hem.

– Fanzingo är en plats där man har utrymme att utvecklas, både inom musik men även som människa. Man bygger värdefulla relationer! Det har fått mig att se saker från andra perspektiv. Det har blivit som mitt andra hem, säger Soso.

I studio två sitter deltagaren Näbil Farooq från Alby med sin vän Iman och går igenom projekt. Näbil är tjugofyra år och är en av de som gått längst på Fanzingo och är där nästan varje vecka. 

Näbil beskriver sig som en mycket social och engagerad person som älskar att arbeta med människor och vara en stöttande pelare för sina medmänniskor. Han berättar ivrigt om hans arbete för Unga Kris där han stormtrivs. Utanför samhällsarbetet har Näbil ett stort intresse för konst och kreativitet. Han trivs bra i Alby och har varit aktiv på Fanzingo i fyra, fem år. 

– Jag brukar komma hit med vänner för att hålla på med musik i studion. Men mitt stora intresse är att skriva, främst poesi, säger Näbil Farok. 

Utöver skrivandet har Näbil utvecklat ett stort intresse för foto under sin tid på Fanzingo.

– Personalen har hjälpt mig mycket. Det är jättekul att fota, hitta vinklar och ta konstnärliga bilder, säger Näbil Farooq.

Ungdomar samlas för att prata om musik och kreativitet. foto: Asta Diawara

I studio tre hittar vi den multi-talangfulla Draina Kintu som går under artistnamnet Youniqueness. En erfaren musikskapare med ett starkt driv. Nittonåriga Draina hittade till Fanzingo år 2019 via en filmproducent som tipsat henne om verksamheten. Hon brukar hänga på Fanzingo och arbeta med diverse kreativa projekt.

– Jag älskar att uttrycka mig kreativt.  Dansa, sjunga, skriva och förmedla ett budskap. Allt ifrån att vara sig själv, veta vad man står för, sina värderingar. Musik får mig att reflektera kring saker som problem, eller inspirerande storylines, säger Youniqueness. 

– Fanzingo är den perfekta platsen för just det. Det är väldigt trevligt här, mycket passion och inspiration runt om. Man känner sig hemma här. En bra arbetsmiljö för kreativt skapande, säger Youniqueness. 

Klockan börjar närma sig åtta men tiden har sin egna rytm i verksamheten. Det är fortfarande fullt ös på ungdomarna och vi samtalar i sofforna utanför studiorummen.

– Folk kan komma hit om de känner sig ensamma eller så, här är alla välkomna och lika värda. Personalen ger en ett positivt och öppet bemötande och man blir verkligen sedd oavsett ursprung, situation, sexuell läggning osv, en trygg plats helt enkelt, säger Näbil Farooq.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami