söndag 26 maj 2024

Färgglada påskpyntets mörka bakgrund

Läs också
Inget påskris om Huddinge kommun får bestämma. Foto: Istockphoto

Påsken är runt hörnet och de svenska hemmen börjar dekoreras med kycklingar i porslin och påskris med färgglada fjädrar. Men hur glad är bakgrunden till dessa färgsprakande fjädrar egentligen, hur mår djuren som fjädrarna kommer ifrån?

– De lever i sin egen avföring, berättar Anna Harenius, sakkunnig hos Djurens rätt.

Fjädrarna som vi använder kommer främst från kalkonslakterier i USA, där finns det inga lagar för hur djurhållningen ska se ut. Kalkonerna är framavlade för att växa snabbt, och detta gör att kalkonerna får ont i kroppen. Sedan lever dom på en liten yta där dom får leva i sin egen avföring. Fjädrarna fraktas sedan till Kina för att bli färgade och skickas sedan vidare för försäljning, förklarar Anna Harenius.

Det framgår sällan om fjädrarna som säljs är äkta eller i syntetmaterial, då dem är väldigt lika i utseende är det svårt att veta vad man köper.

Brukar du pynta inför påsk med fjädrar?

– Jag pyntar men vet inte om det är riktiga fjädrar eller inte, har inte funderat på det, säger Anna-Karin, 81 år, Huddingebo.

– Brukar köpa påskliljor men inget mer pynt än så, hade velat ha syntetfjädrar om jag hade velat pynta med det. Tycker det är onödigt med riktiga fjädrar när det finns lika fina fejk, säger Emma Persson, 27 år, Huddingebo.

Huddinge kommun fjäderfri

Huddinge kommun kan vi hitta på Djurens rätts framtagna lista över ”fjäderfria kommuner 2022”. Det betyder att kommunen väljer bort riktiga fjädrar från offentliga miljöer.

Historien bakom varför vi pyntar med påskris och fjädrar kan man se spår av från 1600-talet. Då använde pappan i familjen riset för att piska hushållare och barnen för att påminna om Kristi lidande, men senare blev det en mer skämtsam sak som barn gjorde. På 1800-talet började man främst använda det som pynt i Stockholm, enligt Mattias Axelsson på svenskahogtider.com.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami