lördag 18 maj 2024

Färre unga idrottade under covid

Läs också
Fotbollsplan i skymning. Foto: Jonathan Petersson

Under pandemin har idrottande bland unga minskat drastiskt i Huddinge. De sporter som drabbats hårdast är inomhussporter. Anna Setzman, pressansvarig på Riksidrottsförbundet, menar att det kan ta lång tid innan idrotten blir normal igen.

När pandemin och restriktionerna kom i början av 2020 blev det svårare att hålla gruppträningar. I Huddinge minskade antal träningstillfällen år 2020 med över 9 procent enligt LOK-stödet jämfört med året innan. 

Enligt en artikel av UCL (University College London) 2020 är idrott bra för att stärka minnet och ens koncentrationsförmåga. Idrott kan även hjälpa en att må bättre och stärka ens självkänsla. 

Men idrotten är ju också en plats där du träffar dina kompisar och där du är en del av idrottsgemenskapen, säger Anna Setzman, pressansvarig på Riksidrottsförbundet. 

Anna Setzman, pressansvarig på Riksidrottsförbundet. Foto: Riksidrottsförbundet

Anna Setzman säger även att många föreningar uttryckt oro över att de som tappat kopplingen till idrotten kan få det svårt att hitta tillbaka. Under 2020 tappade idrottsföreningar i Huddinge närmare 6 procent deltagartillfällen jämfört med 2019.

De sporter i Huddinge som blev värst drabbade var inomhussporter som ishockey och basket, medan utomhussporter kunde hållas igång som vanligt.

Skillnaden beror på vilka säsonger idrotterna är igång. Fotboll tränas till allra största delen utomhus på sommarhalvåret och har kunnat hålla igång mycket av verksamheten – även om det under perioder inte spelats matcher, säger Anna Setzman. 

Även under våren 2021 går det att se en tydlig nedgång i antal gruppaktiviteter som hållits i Huddinge. Totalt sett har det gått ned med 12,6 procent jämfört med våren 2019. 

Efter att restriktionerna släppts och idrottslivet i Huddinge börjat fungera som vanligt är det viktigt att få tillbaka de som slutat. Även om idrotten är igång menar Anna Setzman att vi kommer få leva med konsekvenserna under flera år. 

Det tar tid att laga de revor som uppstått – att få tillbaka aktiva. Men det handlar också om ett tapp av ledare och domare och funktionärer. Engagerade personer i idrotten som klivit av under pandemin och som idrotten inte klarar sig utan. Det kommer att ta lång tid och krävas mycket engagemang. 

Men förhoppningarna finns att Huddinge kommun kommer få tillbaka personer på träningar som innan nu när restriktionerna släppts. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami