lördag 25 maj 2024

Färre tjejer i replokalerna efter pandemin

Läs också

På kulturhuset Rockville i Trångsund kan tonåringar boka replokaler gratis. Bokningarna har tidigare varit jämnt fördelade mellan könen, men efter pandemin verkar tjejerna haft det svårare att hitta tillbaka.

Kulturhuset Rockville. Foto: Jakob Forsberg

Att boka en replokal görs enkelt via en app eller på Rockvilles hemsida. Detta gör att det alltid finns tillgängliga replokaler. Verksamheten är öppen för personer mellan 13-19 år. Efter pandemin, när verksamheten startat igen, märks en skillnad i vilka som åter är tillbaka i replokalerna. Jakob Forsberg, som arbetar med musikverksamheten på Rockville, berättar att det historiskt sett varit hälften killar och hälften tjejer som besökt replokalerna.

– Det har blivit tuffare efter pandemin. De som hittat tillbaka först har varit killar, säger han.  

Arbetet med att få in fler tjejer i verksamheten är något som Rockville ständigt jobbar med. I en verksamhet som tenderar vara dominerad av killar, prioriteras tjejer både vad gäller resurser och pedagogik. Under påsklovet har till exempel ett läger hållits för tjejer och icke-binära. Syftet är att låta deltagarna få undersöka lokalerna i en lugn och trygg miljö och förhoppningsvis bli mer intresserade av att komma tillbaka och spela musik tillsammans.

– Om det kommer hit en tjej i sjuan på grundskolan och en kille i trean på gymnasiet till oss, kommer tjejen få mer pedagogisk uppmärksamhet och vägledning, säger Jakob Forsberg. 

I tonåren kan det vara utmanande att vara bland de lite äldre, kanske framför allt för tjejer. Jakob Forsberg berättar att de som har ett intresse av att spela musik i denna ålder ofta är en minoritet i sina klasser. Att träffas i replokalen och spela musik ska därför vara roligt och ge en härlig stämning.

– Det är viktigt att ha en samlingsplats där några elever från en klass kan möta några elever från en annan, och tillsammans utöva sitt intresse och känna sig välkomna.

 Det är också viktigt att yngre får en plats att komma till där de kan fördjupa sig ordentligt i musiken. I replokalerna får de göra vad de tycker är roligast – och Jakob upplever att Rockville lyckats med att skapa ett viktigt sammanhang där alla hjälper varandra.

– Att spela musik tillsammans ska kännas som att komma hem, säger Jakob Forsberg.

Amelie Haglund

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami