onsdag 29 maj 2024

Fasaden bryts när datorspel blir verklighet

Läs också
Föreställningen Breaking Facade
Dansarna Lisen Ellard och Lucas Carlsson under en repetition av ”Breaking Facade”. Foto: Ebbe Jonsson

Datorspel som blir mer än digitalt när det intar scenen. Det är idén bakom Noah Hellwigs interaktiva föreställning Breaking Facade. Gränsen mellan publik och aktör har suddats ut och publiken uppmanas till att delta i föreställningen, utan att veta vad som ska hända. Repetitionerna är i gång och nästa vecka är det premiär.

– Det handlar om interaktion och kroppsspråk. Idéerna möttes och blev något som jag byggde vidare på, säger Noah Hellwig. 

I den svartmålade lokalen Svarta lådan på Södertörns högskola står ett bord och två stolar framme. Ett par meter från bordet är en vit ruta upptejpad. Här tar dansaren och koreografen Noah Hellwigs föreställning Breaking Facade plats.

Föreställningens första visning närmar sig och Noah Hellwig är i full gång med repetitionerna tillsammans med dansarna Lisen Ellard och Lucas Carlsson. Både publik och deltagare finns på plats för dagens testvisning. Men det finns en skillnad mellan de två. Delar av publiken ska nämligen delta. Noah Hellwig berättar:

– Det finns två roller. Du kan vara deltagare, då finns inga mer krav på dig än att vara här och en gång gå upp på scenen. Sen kan du stå still där om du så vill, eller så blir du uppslukad av det som händer.

Den andra rollen är en traditionell åskådarroll, där du kan luta dig tillbaka och bara se på. Noah Hellwig är tydlig med att ingen kommer tvingas till att delta.

Dansaren och koreografen Noah Hellwig
Dansaren och koreografen Noah Hellwig har under hösten haft scenkonstresidens på Södertörns Högskola. Foto: Ebbe Jonsson

Breaking Facade är en koreografisk föreställning av Noah Hellwig. Den ursprungliga idé kom från ett datorspelet.

– Min grundtanke var hur jag skulle kunna göra dataspelet Facade som en koreografisk föreställning. Utifrån det frågade jag mig: Hur ska jag översätta datorspelsstrukturer till scenkonst?

Under repetitionen är det tydligt hur strukturen i Breaking Facade liknar ett datorspel. Noah Hellwig förklarar att det finns 38 scener med 17 möjliga slut i föreställningen. Upplägget går ut på att deltagarna en i taget ställer sig i den vita rutan och knackar på ett bord. De två karaktärerna, som gestaltas av Lisen Ellard och Lucas Carlsson, bjuder in deltagaren på scenen och interagerar med hen. Främst under tystnad genom kroppsspråk.

Likt ett datorspel kan deltagaren då försöka styra karaktärerna, men de har en egen vilja. Hur deltagaren interagerar med Lisen Ellard och Lucas Carlsson påverkar vilket scenario som spelas upp härnäst. Likt ett spel. Genom att ställa sig i den vita rutan kan deltagaren avbryta eller starta om scenen. Av de sex testomgångarna är ingen den andra lik.

– Med den här föreställningen vänder jag mig till de som är intresserade av interaktiv scenkonst. Men också de som har ett intresse för scenkonst eller spelkultur. Föreställningen är ett möte mellan de två.

Under hösten har Noah Hellwig haft scenkonstresidens på Södertörns Högskola. De senaste månaderna har han med stöd från Huddinge kommun och Södertörns högskola kunnat utforska sin konst. Scenkonstresidenset på Södertörns Högskola inrättades förra året med syfte att främja kulturutbudet i kommunen och kombinera konst med högskolans utbildningar.

Noah Hellwig berättar att tiden på Södertörn har varit givande. Föreställningen Breaking Facade blir hans sista i Svart lådan. För nu. Tanken med föreställningen är att den ska utvecklas och sättas upp igen, förhoppningsvis under nästa år.

– Nu känns det som att vi har en väldigt stark bas för en föreställning, men den skulle behöva ett lyft. Jag söker pengar för att göra det lyftet och ta föreställningen vidare.

Breaking Facade är 90 minuter lång och visas 8 december klockan 13.00 och 18.00, samt 9 december klockan 13.00.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami