onsdag 4 december 2024

Fästingsäsong: Så här kan du skydda dig

Läs också
Ett kollage bestående av en bild på en fästing (vänster) och en läkare som håller i en spruta (höger)
Bilden är ett kollage,, Foto: Karolina Grabowska, Erik Karits

Nu är det snart fästingsäsong och därför kommer vaccinationsbussen till Flemingsberg. Bussen rullar in på Ica Maxis parkering i dag, torsdag, 12-19 och det är drop in för de som vill vaccinera sig. 

I Stockholmsområdet bär fästingarna på TBE-viruset som orsakar hjärninflammation hos den som blivit smittad. Med vaccin kan det förhindras eller betydligt minska risken för att bli smittad.

Tips för att skydda sig mot fästingar:

  • Ljusa långbyxor när man rör sig i skog eller ängsmark gör det lättare att se fästingar på kläderna 
  • Byxorna instoppade i strumporna
  • Långärmad ljus tröja
  • Använd stövlar
  • Gör noggranna regelbundna kontroller efter vistelse i skog och mark
  • Gör noggranna kontroller av husdjur, speciellt om de ligger i sängen eller på soffan
  • Sist men inte minst; ett tiktok-tips om att sätta silvertejp ut och in precis under knät för att förhindra att fästingarna kryper högre upp

Hittar du en fästing som bitit sig fast ska du ta bort den så snabbt som möjligt, helst på en gång. Det görs lättast med en fästingborttagare. Ju längre fästingen sitter, desto större blir smittorisken. Särskilt om fästingen suttit i mer än ett dygn. Under de närmaste veckorna behöver du hålla koll på platsen där fästingen suttit. Om det skulle uppstå en röd ring runt bettet ska du uppsöka vård då det kan vara ett tecken på borrelia. Om du upplever förkylningssymptom, feber eller trötthet är det bra att ta kontakt med vårdcentral. De symptomen kan komma flera månader efter bettet. 

Symptom på TBE-smitta visar sig oftast visa sig inom tio dagar, men det kan ta upp till en månad innan man märker av något. De flesta som får TBE märker inte av något särskilt men vissa drabbas av två faser, där den första kännetecknas av feber och muskelvärk. De som drabbas av fas två får hög feber, svår huvudvärk och neurologiska problem som till exempel förvirring och förlamning. Ungefär en tredjedel av de som blir sjuka får bestående problem med bland annat trötthet och minnesstörningar. 

Här kan du läsa mer om vanliga frågor kring TBE

Senaste nyheterna

Tullinge blir egen kommundelsnämnd

Tullinge blir en kommundelsnämnd från och med 2025. Detta efter en politiskt turbulent period i Botkyrka kommun.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami