tisdag 28 maj 2024

Fikastunder bryter äldres ensamhet

Läs också
Här fikar de äldre tillsammans. Foto: Pressbild Äldrekontakt

Ida Sahlgren, 28 år, från Tullinge spenderar sin fritid som volontär för att hjälpa äldre i Huddinge som lider av ofrivillig ensamhet. Hon arbetar som chaufför till och från fikastunder genom föreningen Äldrekontakt, vilket hon har gjort i två år.

I Sverige lider många av ensamhet, bland äldre handlar det om 10-15 procent, uppger Socialstyrelsen. Ensamhet kan leda till både psykisk och fysisk ohälsa. I en kartläggning av det politiskt obundna initiativet, Ensamhetkommissionen,  listas sju hälsorisker för personer som lever i ensamhet, depression, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, demens, ökad fysisk smärta och kognitiv försämring.

Äldrekontakt är en ideell förening som arbetar för att förebygga och motverka ofrivillig ensamhet bland äldre. Deras initiativ hjälper äldre som känner sig ensamma genom att volontärer runt om i landet öppnar upp sina hem för fikastunder en gång i månaden. Sedan hämtar och lämnar chaufförer för att göra det enklare för de äldre att ta sig dit. Nytt i Flempan har pratat med Ida Sahlgren, en av chaufförerna i Huddinge.

– Jag hittade Äldrekontakt på Facebook och tyckte att det var en otrolig och enkel grej. Man ses en gång i månaden och fikar lite.

Ida Sahlgren är en av chaufförerna på Äldrekontakt. Foto: Ella Wahlund

Hon har alltid haft äldre runt omkring sig som saknat någon jämnårig att prata med och tycker att det är ett viktigt ämne att lyfta. Äldre får ofta se hur vänner och anhöriga försvinner och det är lätt att bli ensam kvar. Det kan också vara svårt att ta sig hemifrån för att träffa vänner och familj. Äldrekontakts fikastunder ger en chans för samhällets äldsta och ensammaste att komma in i en ny gemenskap.

– Vi är tre till fyra stycken som hämtar och kör de äldre till en volontär som håller fikaträffen i sitt hem, så är man med under träffen som stöd, fikar och har det trevligt, säger Ida Sahlgren.

Under de två åren Ida Sahlgren varit volontär har hon fått mycket positiv respons, personerna i grupperna brukar vara väldigt tacksamma.

– Man ser att det för med sig glädje och när vi är en full grupp kan det vara så mycket prat att det är svårt att höra vad de andra säger.

Fikaträffarna har också bidragit till vänskaper utanför grupperna.

– Det är jättekul att se när de hittar varandra.

Faktaruta
Behöver du eller någon du känner hjälp med ensamhet:
Äldrekontakt.se
Bli volontär:
Äldrekontakt.se
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami