torsdag 30 maj 2024

Finalisterna klara i Huddinge Poetry Slam

Läs också
Poeterna hade tre minuter på sig att framföra en eller flera dikter. Efter 3 minuter och 9 sekunder blev det poängavdrag. På bild ses Anders Erkéus. 
Foto: Sofie Jacobsson

I helgen avgjordes det fjärde och sista kvalet i Huddinge Poetry Slam. Det blev en jämn kamp mellan de sex tävlande men till slut stod Ninna Gudmundsson från Hökarängen och Anna Wallde från Hägersten som segrare. De går nu vidare till Huddingefinalen som även blir regionfinal.

Sex av åtta anmälda poeter trotsade minusgrader och nyfallen snö och var på plats i Huddinge Kulturhus på lördagseftermiddagen. Under två timmar fick den samlade publiken ta del av så kallad estradpoesi, om allt från olycklig kärlek till barndomsgrubblerier. Juryn bestod av frivilliga från publiken som valdes ut på plats. När poängen hade räknats samman stod det klart att det var Ninna Gudmundsson och Anna Wallde som stod som vinnare. Båda kvalar vidare till regionfinalen i januari där ett lag om fyra poeter går vidare till SM.

– Det känns jättekul! Jag har varit med tidigare men den här gången valde jag att framföra en av mina tidigare sångtexter. Mina dikter kom från hjärtat så det känns kul att de nådde fram, sa Ninna Gudmundsson efter att ha utsetts till finalist.

Nina Gudmundsson gick vidare i kvalfinalen med sin dikt “Masker”. Foto: Sofie Jacobsson


Ingen åldersgräns

För att delta i Poetry Slam krävs inga speciella förkunskaper, varken för att ställa sig på scen eller för att bli utsedd till jurymedlem. Det finns heller ingen åldersgräns för att få ställa sig på scenen.
Anders Petterson, ordförande för Huddinge Estradpoesi, säger att det kan bli spännande möten när deltagare och publik i olika generationer blandas.

– De yngsta som deltar brukar vara runt 22 till 23 år gamla och vi har haft tävlande som är över 80 år. Ålder är inget hinder, säger Anders Petterson.

“Huddinge Estradpoesi” är den enda föreningen i Stockholm som siktar mot SM och det kommer deltagare från hela regionen för att vara med i tävlingarna. Trots detta är kretsen liten. Anders Petterson menar att intresset för Poetry Slam i Stockholm är relativt litet jämfört med andra städer ute i landet som Malmö, Göteborg eller Umeå.

Majen Klaesson hade sett fram emot kvalfinalen i Poetry Slam. Foto: Sofie Jacobsson

84-åriga Majen Klaesson, Huddingbo sedan 1967, satt i publiken under lördagen. För henne är Poetry Slam något helt nytt. 

– Jag har haft det här uppskrivet i almanackan sedan länge och har sett fram emot att gå. Jag tycker det är ett jätteintressant evenemang men skulle inte själv ställa mig upp på scen och tävla.

Åtta finalister är nu klara till regionfinalen som äger rum lördag den 20 januari på Folkes i Huddinge. De övriga som gått vidare från tidigare kval är Mikael Fischer, Malin Kemi, Emma Eriksson, Johan Nordgren, Nasra Salim och Capri Norrman

Fakta/Poetry Slam
Poetry Slam är en tävlingsform i estradpoesi. Estradpoesi är poesi skriven för scenen.
Tävlingen inleds alltid med en så kallad kalibreringspoet, som jurymedlemmarna kan använda som referensram vid sin betygsättning av de tävlande poeterna.
Framträdandet får inte vara längre än tre minuter och nio sekunder. Tidsövertramp straffas med poängavdrag. 
Ingen rekvisita är tillåten och endast originaltexter från deltagarna själva är tillåtna.
Sedan 1997 hålls det årligen SM i Poetry Slam med kval i olika delar av landet.
Källa: poetryslamsm.se

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami