lördag 25 maj 2024

Fleminghallens bibliotek lockar nya besökare 

Läs också
Maya Maldonado arbetar som bibliotikarie på Fleminghallens bibliotek. Foto: Felicia Barkam Rundqvist 

Biblioteket i Flemingsberg öppnade på nytt i Fleminghallen under våren. Bibliotekarien Maya Maldonado är glad över att de har öppnat igen och trivs bra. 

Det känns bra att arbeta på biblioteket igen, säger hon till Nytt i Flempan. 

– Vi hade ju stängt under en ganska lång period men nu är biblioteket väldigt stort och fint, säger Maya Maldonado. 

Beslutet att flytta Flemingsbergs bibliotek togs av kommunen 2019. Detta eftersom det under några år stod tomma lokaler i Fleminghallen som de ansåg borde utnyttjas. Lokalerna var dessutom nyrenoverade och större. 

Den nya lokaliseringen mellan Visättra och Grantorp har bidragit till allt fler och nya besökare. Många som bor i området, men också människor som besöker området, tar sig ofta dit. 

– Vi har också möjlighet att ta emot större grupper och på många sätt är det annorlunda. Vi har kvar många av våra gamla besökare men också en hel del nya personer som inte är boende i Flemingsberg, liksom folk som kanske handlar eller har något ärende här i området. Tidigare hade vi lokalen mittemot kyrkan och då var det väldigt tillgängligt för alla som bor i Grantorp att besöka oss, säger hon.

I Fleminghallen kan personer i alla åldrar ta del av bibliotekets litteratur. Foto: Felicia Barkam Rundqvist 

Besökare och aktiviteter 

Maya Maldonado tycker det är positivt att fler besökare har hittat och känner till bibliotek. De bjuder ofta in olika målgrupper som förskola, skola och vuxenutbildning för att ta del av bibliotekets litteratur och aktiviteter. Dessa besök erbjuder bland annat författarbesök, pyssel för barn och språkcafé för vuxna som vill lära sig svenska. 

– En kommande aktivitet på biblioteket är en bilderboksutställning på svenska och finska under jul. Det blir vernissage den 22 december av utställningen “En resa över Östersjön”, säger hon.

I biblioteket finns det många olika aktiviteter för alla åldrar. Foto: Felicia Barkam Rundqvist 

Blir det stökigt under evenemangen med mycket folk? Hon säger att det ibland händer att det blir stökigt med yngre målgrupper, men samtidigt har biblioteket anpassat sina avdelningar till olika åldrar och behov. 

– Lite ljud blir det alltid när barn och ungdomar kommer, men vi hittar lösningar på det, säger hon. 

Det finns också tysta rum för de besökare som behöver läsro.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami