lördag 25 maj 2024

Flemingsberg blir regional stadskärna

Läs också
Flemingsberg är utsedd till en av åtta regionala stadskärnor. Foto: Arkiv

Kommunen planerar att väcka liv i Flemingsberg genom att utveckla nya mötesplatser, bostäder och en växande campusmiljö. Ett modernt samhälle där människan står i centrum.
– Många saker finns redan på plats i Flemingsberg, så det är mycket som talar för att skapa den här regionala stadskärnan, säger Linnea Askling områdesstrateg i Huddinge kommun.

FLEMINGSBERG. Den 13 juni 2022 godkändes utvecklingsplanen för Flemingsberg av Huddinges kommunfullmäktige.Visionen är att skapa och utveckla ett Flemingsberg där kunskap och kreativitet kan mötas. 

I utvecklingsplanen framgår det att Flemingsberg är en av de åtta utsedda regionala stadskärnorna bland annat även Huddinge centrum, Skärholmen, Kista, Södertälje med flera, i RUFS 2050, som är en regionplan enligt plan- och bygglagen. Dessa stadskärnor har blivit utpekade att hjälpa till och avlasta centrala Stockholm, annars kan det bli för mycket tryck i samhället.

– Man har sett att det inte går att ha en stark kärna, utan man måste ha flerkärnighet, säger Askling.

Det är mycket som talar för att utvidga Flemingsberg, till exempel finns det redan idag högskola, sjukvård, forskning, rättsväsende och kollektivtrafik. Visionen är att tillföra minst 20 000 nya arbetsplatser, och minst 10 000 bostäder, flera parker och mötesplatser, en ännu bättre kollektivtrafik och 15 000 fler studenter till år 2030.  

– Storleksmässigt kommer det att se ut som en medelstor svensk stad, det är en jättestor förändring, berättar Askling vidare. 

Linnea Askling, områdesstrateg i Huddinge kommun. Foto: Huddinge kommun

Påverkan på Flemingsbergs invånare 

Utvecklingsplanen kan tillföra massvis med nya invånare som söker sig till de nya bostäderna och arbetsplatserna. Det kan även bli en plats där folk från andra ställen kommer och besöker. Målet är även att knyta ihop Flemingsberg och skapa ett stråk där det saknas. Många kan känna ett hinder för att röra sig inom de olika områdena i Flemingsberg eller så väljer folk att inte röra sig runt om dessa områden alls, av den orsaken att de inte känner sig hemma där. Med den här förändringen kommer även det befintliga Flemingsberg att ändras på sätt så att miljön blir trevligare miljö att befinna sig i. 

– Det kommer vi att jobba mycket med i den här utvecklingsplanen, för att se till att minska på de barriärerna, säger Askling.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami