lördag 25 maj 2024

Flemingsberg Science: “Så arbetar vi med utvecklingen i Flemingsberg”

Läs också
Josefine Bresmar arbetar med Flemingsberg Science och vill utveckla kunskapsutvecklingen i Flemingsberg. Foto: Foto: Felicia Barkam Rundqvist 

I en av Södertörns högskolas lokaler finns stiftelsen Flemingsberg Science. Där arbetar teamet med att utveckla Flemingsberg till ett av Sveriges mest betydelsefulla centrum för utbildning, forskning och kreativitet.

-Vi tror på att det ska finnas en attraktionskraft i att vara i Flemingsberg, säger Josefine Bresmar till Nytt i Flempan. 

Flemingsberg Science startade stiftelsen 2011 och har sedan dess arbetat med att öka attraktionskraften i området. Josefine Bresmar förklarar att de är verksamma på många olika områden och projekt som forskningsinfrastrukturerna och med större aktörer som kommer hit. De arbetar bland annat nära Karolinska Institutet och deras “lifescience nätverk” men också företag som har etablerat sig i området. De arbetar även med lärosäten vid Campus Flemingsberg, däribland Södertörns högskola.

Något som är viktigt enligt henne är att ha ett starkt samarbete med Huddinge och Botkyrka kommun och samarbeta med dem för att främja utvecklingen av Flemingsberg. Där är det framförallt akademi, näringsliv och samhälle som står i fokus. 

– Vi är optimistiska inför Flemingsbergs framtid, vi tror på den här platsen, säger Josefine Bresmar.

Flemingsberg Science befinner sig Södertörn högskola. Foto: Felicia Barkam Rundqvist 

Forskning, utbildning och kreativitet 

Stiftelsen strävar efter att Flemingsberg ska bli en större stadskärna och centrum för forskning, utbildning och kreativitet. Josefine Bresmar berättar att man tidigare såg behovet att främja samarbetet mellan näringsliv, utbildning och samhälle. Det finns enligt henne ett starkt fäste i Flemingsberg med Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet vilket ledde till att många arbetade där och åkte dit. Området har därför en stadsutveckling i takt med Södertörns högskola, Stockholms Musikpedagogiska institut och de gymnasieskolor som finns i närheten. 

Kreativiteten finns då det nu byggs nya lokaler åt Dramaten och Operan. I Flemingsbergsdalen ska det satsas på ett centrum. Syftet är att vilja ha fler kreativa näringar och skolor som kan etablera sig i området. Genom att etableringstakten ökar ska fler kunna flytta hit. 

– Idén är att vi ska vara ett självklart val för etableringar i södra Stockholm, och ett av Sveriges mest betydelsefulla centrum för utbildning, forskning och kreativitet år 2050, säger Josefine Bresmar.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami