måndag 20 maj 2024

Fler billiga studentbostäder i Huddinge än i Botkyrka

Läs också
Dubbelt så många studentbostäder i Huddinge jämfört med Botkyrka. Foto: Alva Folkesson

Totalt sett har bostadsförmedlingen i Huddinge förmedlat mer än dubbelt så många studentbostäder som i Botkyrka under både 2021 och 2022. Botkyrka satsar mer på ungdomsbostäder.

Som student eller ung kan det var svårt att hitta ett billigt boende. Siffror från bostadsförmedlingen i Huddinge och Botkyrka visar att förmedlingen av studentbostäder är dubbelt så stor i Huddinge jämfört med i Botkyrka. 

Under 2021 förmedlades totalt 395 studentbostäder i Huddinge varav majoriteten av bostäderna hade en hyra på mellan 4000 och 6000 kr. I Botkyrka var de totala antalet förmedlade studentbostäder betydligt lägre, där förmedlades totalt 65 studentbostäder under året. I Botkyrka hade majoriteten av studentbostäderna en hyra på 2000-4000 kr i månaden under 2021. 

Även under 2022 har bostadsförmedlingen förmedlat fler bostäder i Huddinge. Totalt 89 studentbostäder i Huddinge jämfört med 13 i Botkyrka. Hittills i år har dock majoriteten av bostäderna en hyra på 4000-6000 kr i båda kommunerna, vilket är betydligt högre än förra året vad gäller Botkyrka. 

Om man tittar på förra årets siffror ser man att trots att majoriteten av studentbostäderna i Botkyrka hade en lägre hyra än i Huddinge så var det ändå totalt sett betydligt fler billiga lägenheter med en hyra på 2000-4000 kr i månaden som förmedlades i Huddinge. Detta eftersom Huddinge förmedlade många fler bostäder totalt. 

Hannes Flemming, samhällsplanerare på Botkyrka kommun, berättar att det för tillfället inte finns någon specifik plan för att bygga studentbostäder i Botkyrka, men att det är ett ämne som diskuterats mycket.

 – Vi är intresserade av frågan men vi har fokuserat mer på ungdomsbostäder de senaste åren. Detta för att studentbostäder innebär vissa åtaganden. Det har från ett politiskt håll varit intressant för unga generellt att hitta bostäder, inte bara studenter. Vi har därför framförallt fokuserat på ungdomsbostäder, säger Hannes Flemming. 

Hannes Flemming menar att Botkyrka kommun inte utesluter studentbostäder, de har dock inte koncentrerat sig på det.

– Utmaningen är att vi har en generell bostadsbrist i olika regioner och i alla kommunerna. Om man därför ska bygga specifika boenden till vissa grupper samtidigt som man har ett underskott på bostäder så riskerar grupperna att ställas mot varandra. Botkyrka har sett att det behövs bostäder till unga generellt och därför byggt ungdomsbostäder där studenter självklart också kan flytta in, säger Hannes Flemming.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami