tisdag 21 maj 2024

Fler högskoleplatser – färre ansökningar 

Läs också
Tjej utanför Södertörn
Ida Nelson utanför Södetörns Infocenter Foto: Isabella Segerlund

Coronapandemin fick ansökningarna till universitet och högskolor att öka. De senaste två åren har Universitets- och högskolerådet talat om ansökningsrekord, men nu vänder trenden. Ansökningar för 2022 har minskat drastiskt. 

Den stora uppgången vänder nu. I takt med att coronapandemin avtagit verkar intresset för utbildning ha svalnat. UHR rapporterar att man i år ser en minskning på sex procent jämfört med det gångna året. 

– Vår analys visar att konkurrensen om utbildningsplatserna har minskat totalt sett jämfört med våren 2021, säger Eino Örnfeldt, generaldirektör för UHR, i ett pressmeddelande. 

Trots att ansökningarna minskar tar 15 universitet och högskolor in fler studenter, däribland Södertörns högskola. Förra våren var det 3666 studenter som blev antagna i första urvalet. Under vårterminen 2022 har högskolan ökat antalet med 1,5 procent och det är nu 3722 studenter som får plats.

Bakom den tidigare ökningen av sökande till utbildningar låg covid-19. Det peakade 2021 då hela 419 000 anmälningar registrerades hos Antagning.se, och sex procent av dessa var till Södertörns högskola i Flemingsberg. Det är framförallt den äldre sökgruppen, 25 år eller äldre, som påverkar procentsatsen. Tidigare år stod de för höjningen, nu för nedgången. 

På Södertörns högskola har antal studenter ökat relativt kraftigt de senaste åren. År 2018 hade högskolan 10 577 studenter. Tre år senare var det 13 577, vilket är en ökning på omkring tjugofem procent. Utvecklingen har gått studenterna förbi. Det har varit distansundervisning. De flesta har suttit hemma och Campus har varit mer eller mindre stängt. 

– Eftersom vi i haft all undervisning på zoom senaste åren har jag inte märkt något. Sedan årsskiftet har det varit mycket folk på Campus, alla är säkert sugna på att komma tillbaka till skolan istället för att vara hemma. Men jag hade nog aldrig reflekterat över det om inte jag fått frågan nu, säger Ida Nelson, ekonomistudent på Södertörns högskola. 

Antagningsperioden för höstterminen är nu öppen och sista anmälningsdag är 19 april. Huruvida ansökningarna fortsätter nedåt återstår att se. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami