lördag 18 maj 2024

Fler praktikplatser under 2023 än 2022 

Läs också
Huddinge kommuns målsättning till 2023 var att kunna erbjuda 740 platser. Foto: Maria Sjögren

Huddinge kommun kunde i år erbjuda fler platser än föregående år. 1 207 ungdomar ansökte om feriepraktik inför sommaren 2023. Till buds stod nära 1000 platser på både kommunala verksamheter och företag. 

Huddinge kommun erbjuder ungdomar feriepraktik. Feriepraktiken är ett sommarjobb där ungdomar får möjlighet att testa på arbetslivet med en handledare. Tidsramen brukar vara uppdelad i tre perioder. Under tre veckor från mitten av juni till mitten av augusti. I år var det ungdomar födda 2006 och 2007 som kunde ansöka. 

Huddinge kommun var tidiga med att rapportera om att det skett en ökning av antalet platser kommunen kunde erbjuda. Under 2022 erbjöds 55 procent av de sökande jämfört med 83 procent 2023. 

Milja Zeljic, enhetschef på samordningsenheten i Huddinge kommun, menar att statistiskt sett var det färre sökande i år, från 1 346 stycken 2022 till 1 207 ansökningar i år. Hon menar att det kan bero på att ungdomar ordnat praktikplats på egen hand.

– Tidigare under året fattade ledningen beslut om att anställa fler inom kommunen. På det sättet har vi haft mer resurser och arbetat mer effektivt jämfört med tidigare, säger Milja Zeljic. 

Tidigare år har kommunen haft problem att ungdomar inte dykt upp. Då saknades resurserna att följa upp, vilket lämnade platser tomma. I år har kommunen kunnat vara i direkt kontakt med företagen. På det sättet har de kunnat erbjuda platsen till någon annan om någon inte dykt upp. 

Huddinges målsättning till 2023 var att kunna erbjuda 740 platser. Målet för 2024 är i dagsläget inte satt utan kommer att tas under december månad. Ansökan till nästa sommarpraktik öppnar den 1 februari 2024. Då kan ungdomar födda 2007 och 2008 ansöka om en feriepraktikplats. Har du eget företag eller verksamhet och vill erbjuda ungdomar en inblick i yrkeslivet öppnar även den ansökan i februari.  

Har du fler frågor kan du vända dig direkt till: feriepraktik@huddinge.se 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami