fredag 21 mars 2025

Fler rastgårdar kan bli verklighet

Läs också
Huddingehundarna Laban och Lita. Foto: Privat

I vintras publicerade Nytt i Flempan en artikel om att Huddinge kommun har för få hundrastgårdar. Då startade kommunen en utredning. Nu kan invånarnas önskan om fler rastgårdar bli verklighet.

– Det ligger först i kön, säger Lin Normark, enhetschef på Huddinge kommuns trafik- och landskapsavdelning.

Att Huddinge kommun har för få hundrastgårdar är något många boende håller med om. I dag delar alla Huddinges cirka 7000 hundar på bara tre rastgårdar. Enligt Visättrabon och hundägaren Beata Dahling Barger, 24 år, räcker de varken till eller är särskilt bra.

– Det finns inte så mycket att göra för hundarna på rastgårdarna. De är väldigt små, och den i Visättra är bara en grusplan.

Södertörnstudenten Beata Dahling Barger är missnöjd med hundrastgårdarna i Huddinge. Foto: Filippa Axelsson.

I stället väljer hon att ta bilen till Stureby som hon tycker har en bättre hundrastgård. Trots att det ligger en precis där hon bor.

Hon tycker att de rastgårdar som finns åtminstone måste vara bra så att man vill utnyttja dem. Enligt henne borde det finnas en hundrastgård i varje del av Huddinge.

– Då kan hundarna springa fritt och leka med andra hundar. Att träffa andra hundägare skapar också ett nätverk, man kan ge varandra tips och byta erfarenheter. Det ger möjligheter på ett helt annat sätt.

Pågående projekt i Huddinge

Lin Normark menar att kommunens utredning består av att titta på hundrastgårdar, på både befintliga rastgårdar och platser som skulle kunna utgöra nya.

– En av platserna vi kollar på är vid ett naturreservat i nordvästra Huddinge. Det är ett pågående projekt, säger hon.

I samband med byggnationen av en ny hundrastgård i Nytorps Mosse fick kommunen klagomål och en anmälan om störande buller, något som resulterade i ett tillsynsärende. Lin Normark berättar att de inte vill riskera ytterligare klagomål. Hon tillägger att det därför blir svårt med planeringen eftersom kommunen har ont om bra platser som inte ligger för nära bostadsområden.

– Därför är platsen vid naturreservatet en jättebra plats. Det är en stor yta med många som rör sig och nära naturen, förklarar Lin Normark.

Beata Dahling Barger med hunden Laban. Foto: Privat

Förslag på enkla förbättringar

Beata Dahling Barger menar att det finns enkla lösningar som kan förbättra dagens hundrastgårdar, till exempel ett samarbete mellan ett företag som håller hundkurser och hundrastgården i Stureby.

– De bidrar med att hänga upp hundbajsspåsar på stängslet vilket leder till att det hålls rent. Det är snyggt varje gång jag är där. Man hade kunnat haft ett liknande samarbete här i Huddinge.

Senaste nyheterna

Nytt i Flempan har tagit paus

Nu går webbtidningen på vinterlov och är tillbaka i mars 2025.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami