måndag 22 april 2024

Flottsbros eldsjäl trivs bäst i liften

Läs också
Skidåkning har alltid varit en passion för Andreas Häggqvist, men cykling och fotboll är hans bästa sporter. Foto: Lisa Sjödahl

Snökanonerna är i full gång och snön yr i solskenet. Snart drar säsongen igång och tusentals besökare kommer susa ner för backarna i Stockholms största skidanläggning. Nytt i Flempan har träffat Andreas Häggqvist som drivit Flottsbro de senaste 18 åren. 

Flottsbro ligger inbäddat i Huddinges natur med Gömsta naturreservat runt knuten. Här finns fem nedfarter, stollift, skiduthyrning, värdshus och camping. På  sommaren är det populärt att cykla här och i skogarna kan man vandra. Dessutom finns en 200 meter lång sandstrand.

När Andreas Häggqvist fick sitt första sommarjobb på Flottsbro camping som 15-åring blev det början på en lång historia. Sedan dess har han på något sätt alltid återvänt till verksamheten och lärt sig alla dess delar ut i fingerspetsarna.

Efter att ha utbildat sig till ekonom och spenderat några år i modebranschen började han jobba för Huddinge samhällsfastigheter som äger Flottsbro. 

–  När den tidigare anläggningschefen slutade sökte jag tjänsten och fick den. Då jag var tillbaka igen i Flottsbros kretslopp, berättar Andreas Häggqvist.

 18 år senare är han fortfarande här med samma driv och beskrivs av kollegor och besökare som en allmänt kunnig och engagerad chef. Hans främsta drivkraft är det personliga mötet. De bästa arbetsdagarna är när han får göra ett inhopp, stå i liften och vara bland gästerna.

– Det är underbart att få komma hit till Flottsbro med sin vackra natur varje dag. Närheten till Glömsta ängars naturreservat och den 200 meter långa sandstranden är något jag gärna vill dela med mig av till så många som möjligt, konstaterar Andreas Häggqvist.

Därför är framtidsvisionen att Flottsbro i en ännu större utsträckning ska bli en resedestination för framför allt invånare i norra Europa. Planen är att fortsätta bygga på styrkan med den vackra svenska naturen. 

Under hans tid som anläggningschef är det sommarhalvåret och aktiviteterna mellan valborg och höstlov som har vuxit mest. Det är även den perioden som fortfarande har mest potential. Mountainbike och downhill cars är växande och populära aktiviteter. Andreas Häggqvist ser att det är naturupplevelsen och aktiviteterna i naturen som är dragplåstret. Att campingen växer och får ett jämnare flöde av besökare under hela året.

När det gäller vintersäsongen är siktet inställt på att som vanligt få minst 100 dagar med skidåkning. På vägen ut i backen för att se till snökanonerna möter Andreas Häggqvist en pappa som kommer med två glatt skuttande barn som ska åka pulka och leka i snön. De frågar när backarna öppnar.

– Inte ännu, svarar anläggningschefen, men allra senast till jullovet kommer vi att öppna. Då är ni välkomna att åka skidor. Tills dess går det alltid bra att åka pulka.

Om Andreas Häggqvist
Namn: Jens Andreas Häggqvist
Ålder: 45
Familj: Särbo och dotter
Bor: Huddinge
Hobby: Fotboll
Arbete: Anläggningschef Flottsbro skidanläggning och camping i Huddinge.

Det här erbjuder Flottsbro
Vintertid: Slalom, skiduthyrning, värdshus och camping
Sommartid: Downhill Cars, Mountainbikeleder, sandstrand och naturreservat runt hörnet
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami