– Samtidigt som behovet av folkbildning aldrig har varit större, får vi mindre resurser att möta det behovet, säger Astrid Ramberg, verksamhetsansvarig på ABF Flemingsberg.
Regeringens beslut har tvingat många organisationer att tänka om, för Arbetarnas Bildningsförbund har nedskärningarna inneburit både utmaningar och ett förnyat fokus på kärnverksamheten.
År 2023 tillsattes en ny regering vars beslut om att minska de statliga bidragen till studieförbunden satte tydliga spår i det svenska folkbildningslandskapet. Omprioriteringen har hittills inneburit en minskning på 250 miljoner kronor. År 2026 förväntas den totala sänkningen av bidragen bli 500 miljoner kronor, skriver SVT på sin hemsida.
– Det är klart att vi har känt av de minskade resurserna, men vi är vana vid att navigera i tuffa lägen och det här är inget undantag, säger Astrid Ramberg.
Förbundet verkar i hela Sverige och i Huddinge kommun finns tre mötesplatser, varav en av dem ligger i Flemingsbergs centrum. ABF arbetar med allt från kurser i svenska för invandrare till kulturprojekt och facklig utbildning. Syftet är att erbjuda tillgänglig utbildning och kultur i hela landet och bidragen blir en del av deras centrala finansiering.
– Vi har fått lägga extra fokus på de mest samhällsviktiga delarna av vår verksamhet, som språkundervisning. Det är såklart frustrerande att behöva dra ner på vissa andra aktiviteter, men vi gör vad vi kan för att säkerställa att vi inte lämnar några grupper i sticket, säger Astrid Ramberg.
Trots att ABF Huddinge har en bred verksamhet, har de drabbats hårt av budgetminskningar och har tvingats minska sin personalstyrka. Ett av ABF:s viktigaste mål är att nå de grupper som traditionellt har stått längst ifrån utbildning och kultur. Med de minskade bidragen finns en oro för att dessa grupper nu riskerar att bli ännu mer åsidosatta.
– Det är en paradox. Samtidigt som behovet av folkbildning aldrig har varit större, får vi mindre resurser att möta det behovet. Undervisningen för nyanlända är direkt avgörande för att dessa människor ska kunna komma in i samhället. Med mindre budget blir det svårare att nå ut till alla som behöver hjälpen.
Trots utmaningarna betonar Astrid Ramberg att nedskärningarna inte har bromsat deras vilja att fortsätta. Istället har de öppnat upp för nya lösningar och samarbeten. Exempelvis genom att samarbeta mer med lokala föreningar och fackförbund, samt att använda digitala kurser för att spara in på kostnaderna.
När det gäller framtiden är verksamhetsutvecklaren Astrid Ramberg försiktigt optimistisk. Hon tror att ABF:s arbete är för viktigt för att försvinna, även om resursfrågan är en fortsatt utmaning.
– Folkbildningen har funnits i över 100 år. Det behövs en bredare insikt om att folkbildningen inte är en kostnad utan en investering för samhället. Om vi förlorar möjligheten att utbilda och stärka människor, förlorar vi i slutändan något mycket större.