tisdag 17 september 2024

För få skyddsrum i Botkyrka

Läs också
Finns inte plats för alla i Botkyrkas skyddsrum. Foto: Wikimedia

De flesta har nog inte missat att säkerhetsläget i Sverige har förändrats på grund av Ukraina-krisen. Men vad är viktigt att tänka på? Hur många skyddsrum finns det och får alla verkligen plats?

Många är oroliga över kriget i Ukraina. Ryssland har invaderat Ukrainas territorium och det har gett konsekvenser för många länder. Försvarsmakten följer säkerhetsläget i världen dygnet runt och har gått ut med att de inte ser några oroande rörelser längs våra gränser i nuläget. Dock kan ett väpnat angrepp mot Sverige inte uteslutas. 

Trots att det inte finns något hot mot Sverige just nu finns olika sätt att förbereda sig på. MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, betonar bland annat vikten av att inte sprida falska rykten. Det är också viktigt att tänka på att vara källkritisk. En annan viktig punkt att tänka på är att förbereda sig med mat och vatten som räcker en vecka. Det kan dessutom vara bra att ha en batteridriven radio hemma för att kunna lyssna på nyheterna under en krissituation.

Finns inte platser till alla

Anders Johannesson, enhetschef på MSB, berättar att skyddsrummen ska underhållas på samma sätt oavsett hur säkerhetsläget ser ut. 
– Den enda skillnaden jag har märkt efter Ukraina-krisen är att fastighetsägare och hyresgäster har blivit mer engagerade och vill veta mer om skyddsrum. 

Anders Johannesson, enhetschef på MSB. Foto: Melker Dahlstrand

I Botkyrka kommun finns 476 skyddsrum. Dessa rymmer endast 72 865 av de 95 000 personer som bor i kommunen. Detta innebär att en stor mängd människor inte har tillgång till ett skyddsrum ifall en eventuell kris skulle uppstå.

Det är fastighetsägarna som ansvarar över hur skyddsrummen sköts och även fast säkerhetsläget har försämrats ska de inte underhållas mer än vanligt, utan vara desamma. 

Johannesson förklarar också att det finns en karta på MSB:s hemsida där man kan se alla Sveriges skyddsrum. Där går enkelt att hitta det skyddsrum som ligger närmast dig.

Anställda bör få reda på vart närmaste skyddsrum finns

Faezeh Mona, 53 år, arbetar på vårdcentralen i Alby. Hon berättar att hon har koll på skyddsrummen där hon bor men inte de på hennes arbetsplats. 
– Vi har inte fått veta vart vi ska gå ifall det uppstår en kris då vi måste evakuera till ett skyddsrum på vår arbetsplats. 

Mona har förberett sig på hemmaplan genom att bunkra upp med konserver. Hon är inte orolig över kriget i Ukraina men säger att det är lätt hänt att jaga upp sig när hon läser media. 
– Jag hoppas att det finns skyddsrum på mitt jobb och att de har koll på läget ifall något händer, säger Mona.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami