lördag 25 maj 2024

Förbättrad situation på Tallgårdens äldreboende

Läs också
Juldekoration
Extra resurser avlastar personal på Tallgårdens äldreboende.

Den största utmaningen inför jultiderna på Tallgårdens äldreboende i Huddinge är bemanningen. Det är förkylningstider, sjukskrivningar och julledighet kan rubba  julfriden. Ändå är personalen trygga med att de kan erbjuda en meningsfull jul för de äldre tack vare  ett samarbete mellan boendet, Arbetsförmedlingen och  Försäkringskassan. 

Mariana Naeslund är undersköterska på Tallgårdens äldreboende och säger att personalen spelar en viktig roll för de äldre under julen. Tillsammans lagar de mat, bakar, lyssnar på musik och samtalar. Att ha tid till aktiviteter med de äldre har inte alltid varit självklart. En positiv förändring ägde rum på Tallgårdens äldreboende för ett år sedan. 

– Just nu har vi det jättebra. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har gått samman och ordnar platser hos oss för personer som arbetstränar. De  får ansvar för att hålla i aktiviteter för de boende. De håller i gymnastik, bingo, bakning och mycket mer. Det har pågått i ett år och det känns så bra med extra resurser.

Mariana Naeslund lyfter hur viktigt det är att ha extra stöd,både för personalen och de äldre.. Hon upplever att denna insats  avlastar personalen som annars har mycket att stå i.

– Förut försökte vi hålla i aktiviteterna själva samtidigt som vi skulle hålla i omvårdnaden på avdelningarna. Jag var då aktivitetsombud och upplevde att det var stressigt att hinna med allt. När jag skulle hålla i en aktivitet fick mina kollegor mer att ta hand om. Jag hoppas verkligen att detta får hålla på länge till. 

Hanna Sedvall, enhetschef på Försäkringskassan sydväst, säger att det är roligt när arbetsträningsinsatser blir uppskattade och uppmärksammade. På frågan hur länge insatserna på Tallgårdens äldreboende kan pågå svara hon att det styrs av de behov personen i rehabiliteringsprocessen har, men också av de förutsättningar hos aktören de samarbetar med.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami