söndag 26 maj 2024

Försenad säsongsöppning för Flottsbro bergscykelpark

Läs också
Downhillsäsongen närmar sig i Flottsbro. Foto: Privat

Flottsbrobacken brukar vanligtvis öppna under april månad. Detta är inte möjligt i år då stora snöpartier fortfarande täcker systemet.

– I nuläget beräknar vi att öppna första helgen i maj då snön måste hinna smälta undan, säger verksamhetschef Andreas Häggkvist.

Flottsbro erbjuder olika säsongsaktiviteter som gör det möjlig att nyttja systemet året runt. Under vinterhalvåret återfinns fem nedfarter med två tillhörande liftar där man kan åka både snowboard och skidor. Medan det under sommarhalvåret går att uppleva systemet på en downhillcykel i de många varierande slingorna.

Andreas Häggkvist, verksamhetschef i Flottsbro. Foto: Privat

Nu blir årets säsongsöppning försenad på grund av att fjolårets snömängd hållit sig kvar oväntat länge. Något som Flottbro´s verksamhetschef Andreas Häggkvist meddelar.

– I nuläget beräknar vi att kunna öppna en helg senare på grund av att snön inte har smält bort som tänkt. 

Skidsäsongen stängde 27 mars i år och det var tänkt att säsongen för downhill skulle öppna 30 april. Andreas informerar att de under mellanperioden av stängning och öppning måste se till att städa undan vintern.

– Vi ser till att serva alla liftar, ledningar och banor för att sedan även ställa om hela verksamheten till att bli cykel anpassad.

År 1992 arrangerades det första downhillrelaterade evenemanget i Flottsbrobacken men själva verksamheten har varit aktuell de sex senaste åren. Downhillsporten som går ut på att åka cykla i bergsterräng har under det senaste decenniet blivit en mycket populär fritidsaktivitet.

När snön smälter förvandlas Flottsbrobacken till en Downhillbana. Foto: Privat

Under högsäsongen berättar Andreas att de tar emot ca 50-200 personer per dag och har en uppskattad besökssiffra på 6 000-10 000 besökare per säsong. De flesta besökare är vana och erfarna terrängcyklister. Vidare belyser Andreas att systemet även erbjuder ett bra utbud på uthyrning av utrustning samt banor med olika svårighetsgrad för nybörjare.

– Fördelen med Flottsbrobacken är att den erbjuder stockholmarna och söderortsbor ett närliggande och högkvalitativt system, vinter som sommar.

I slutet på juli kommer en större Endurotävling arrangeras i systemet avslutar Andreas, annars kommer de även att hålla i mindre evenemang och tävlingar.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami