torsdag 30 maj 2024

Forskaren: Därför är det hemstickade plagget självklart som Årets julklapp 

Läs också

När det hemstickade plagget presenterades som årets julklapp förra veckan var det en del som höjde på ögonbrynen. Men Sophie Landwehr Sydow, forskare och doktor inom medieteknik och lärare på Södertörns högskola blev inte förvånad

CAMPUS. Senaste tiden har präglats av den pågående klimatkrisen tillsammans med kriget i Ukraina som eldar på inflationen. När mat- och elpriserna stiger kraftigt har vi behövt vidta åtgärder såsom att sänka värmen i både hem, skolor och på arbetsplatser, och som följd av detta kan årets julklapp bli både bildligt och symboliskt en varm kram att ge bort till nära och kära. 

För ett par veckor sedan gick Sophie Landwehr Sydow upp med sin avhandling “Makerrörelsen”, en subkultur som uppmuntrar till att skapa saker själv, allt ifrån kläder till möbler. I sin avhandling skriver hon om hur denna sortens tänk kommer att bli allt mer aktuell i dagens samhälle. 

– Årets julklapp hänger absolut ihop med situationen som vi befinner oss i just nu i världen. Det visar på en ökad medvetenhet, och att vi inte kan inte fortsätta leva på det sättet vi gör, säger Sophie Landwehr Sydow.  

Sophie Landwehr Sydow. Foto: Åse Karlén

Makerrörelsen är något forskaren fastnade snabbt för och efter många år av djupdykning i ämnet är hon numera licensierad doktor i medieteknik på Södertörn med en hel del undervisning.

Som forskare i Human Computer Interaction (HCI), undersöker Sophie Landwehr Sydow hur det praktiska skapandet hänger ihop med det digitala. När programledaren i Nyhetsmorgon, Sofia Geite, kommenterade Årets julklapp, lät det så här: “Det här är ju inte för alla, det är inte alla som kan sticka. Men man kanske kan be om hjälp?” 

Vad anser du om det?

– Det finns massor av videos på YouTube där du exempelvis kan lära dig att sticka. På så sätt går det lokala och digitala verktygen i samklang. Genom att inte utesluta det digitala blir det kanske inte heller lika skrämmande för att testa skapa något eget. Här tar återanvändning av material och resurser en otroligt viktig plats, säger Sophie Landwehr Sydow. 

Vill du veta mer om makerrörelsen och hennes forskning pratar hon om detta i nästa avsnitt av Södertörns forskarpodd som släpps under veckan, så håll utkik!

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami