söndag 19 maj 2024

Första julbordet på Sundby Gård efter corona: Pandemin har varit en stor utmaning

Läs också
Sundby gård
Julbord igen på Sundby Gård. Foto: Privat Sundby Gård

Det har blivit december och julborden har öppnat runt om i kommunen. Nytt i Flempan har pratat med Teodor Bjurholm som driver restaurang- och konferensanläggningen Sundby Gård tillsammans med sin familj. Den här julen blir den första efter pandemin då de kan servera julbord precis som vanligt.

Julbordssäsongen är den mest hektiska under hela året på Sundby Gård. Teodor Bjurholm och hans familj har fullt upp när Nytt i Flempan ringer.

 – Vi har lunchsittning, eftermiddagssittning och kvällssittning. De dagar när det är som mest har vi kanske 500 gäster på en dag. Det blir lite att göra men det är så det ska vara, säger Teodor Bjurholm.

För många i restaurangbranschen var pandemin en utmaning. Så var det även för Sundby Gård. Konferensbokningarna minskade och man kunde inte ta emot lika många julbordsgäster som tidigare år. Det blev många sena avbokningar och restriktionerna gjorde att man fick tänka om, ofta med kort varsel. De julbord man kunde genomföra krävde stort logistiskt tänk och kreativa lösningar.

– Vi spred ut ankomsterna på gästerna så att det inte skulle bli köer eller fullt någonstans. Vi jobbade även mycket med catering. Vi körde ut mat till gäster och man kunde även komma och hämta julmat och ta med sig det hem. Det var ganska populärt, säger Teodor Bjurholm. 

Sundby Gård ligger naturnära vid sjön Orlången i Huddinges största naturreservat. Tack vare en utomhusmiljö med stora ytor hade de möjlighet att bibehålla viss verksamhet även under pandemin.

– Många gäster kom ut hit för att besöka naturen, berättar Teodor Bjurholm.

Hur stor utmaning var pandemin för er? 

– Stor. Vi fick försöka göra allt för att anpassa oss, men det var såklart svårt, säger han.

Nu har Sundby Gård återhämtat sig och verksamheten har återgått till det normala igen. 

Julbordet som serveras är traditionellt med en stor vegansk avdelning. Det veganska utbudet är även uppskattat av gäster som inte är vegetarianer då många vill testa något nytt och mindre traditionellt.

Vad går åt mest på julbordet?

– Det är den klassiska julmaten. Julskinka går absolut mest. Sill, köttbullar och Janssons Frestelse är också populärt, säger Teodor Bjurholm.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami