tisdag 28 maj 2024

Fortsatt tufft för krogbranschen

Läs också
Tobias Holmberg, driftchef på Folkes, väntar fortfarande på att kunna öppna upp efter pandemin. Foto: Annika Andersson
Personalbrist, inställda julbord och oro för nya restriktioner. Huddingekrögare vittnar om fortsatta utmaningar i spåren av pandemin.
Jag vet inte när vi kan våga satsa igen, säger Tobias Holmberg, driftchef på Folkes i Huddinge centrum.

Under förra året kunde man läsa om restaurang- och krogägare som tvingades säga upp all sin personal till följd av pandemin och restriktioner. I somras rapporterade bland annat SVT om ett omvänt problem för krogarna – personalbrist. Många av dem som sagts upp hade hittat andra sysselsättningar.

På Sundby gård, några kilometer utanför Huddinge centrum, är man mitt inne i julbordssäsongen och märker en stor skillnad mot innan pandemin.

– Vi har haft stora problem med att hitta personal. Nu äntligen har det löst sig, men vi har fått ta in mycket oerfaren personal. Vi har tappat våra mest erfarna för att de sökt sig till annat, säger Thomas Bjurholm, ägare till Sundby Gård.

Men Thomas Bjurholm tror inte att det kommer påverka julborden.

– Vi har fått anpassa oss. Det är mycket ny personal att lära upp, men det klarar vi. Vi är inte riktigt tillbaka på samma nivåer som innan pandemin, men det är på rätt väg, säger Thomas Bjorholm.

På Folkes i Huddinge centrum går man fortfarande på sparlåga som en följd av pandemin och har numera endast lunchöppet. Julborden har fått ställas in.

– I vanliga fall har vi kvällsservering och vi brukar ha stora julbord i vår festlokal. I år har vi ju inte kunnat ta emot några förfrågningar alls, säger Tobias Holmberg.

På Restaurang Balingsholm i Huddinge ser man ett högre tryck nu än innan pandemin. Gustav Orrvik, VD, säger att de också haft svårt att hitta personal när de behövt återanställa. 

– Det har löst sig nu under oktober – november. Det kändes tufft där ett tag att lyckas hitta nya krafter, men nu ser det jättebra ut. Jag är glad inför julbordssäsongen, säger Gustav Orrvik.

För Balingsholm ser det ljust ut nu, även om det är kortare framförhållning på bokningarna.

– Vi har faktiskt fler beställningar nu än innan pandemin. Jag tror det är mycket på grund av vårt geografiska läge, precis vid ett naturskyddsområde. Men vi märker att folk bokar kort inpå, det är nästa vecka eller nästnästa vecka. Förut har vi haft uppbokat fram till mars vid den här tiden, säger Gustav Orrvik.

Fortsatt oro inför framtiden

Tobias Holmberg på Folkes nämner både ovisshet om nya restriktioner och vaccinpass som orosmoment just nu. Vaccinpass ska, enligt nya regler som infördes 1 december, krävas på evengemang inomhus där det är minst 100 deltagare.

– Jag tycker det verkar som att folk blir mer försiktiga i och med de nya kraven på vaccinpass, även om det inte direkt påverkar oss. Många gäster frågar oss om vad som gäller, säger Tobias Holmberg.

Thomas Bjurholm, Sundby Gård, upplever samma sak.

– Bara idag har jag haft säkert 20 samtal från folk som undrar om man behöver ha vaccinpass för att besöka oss, det är tydligt att folk är osäkra på vad som gäller.

Gustav Orrvik på Restaurang Balingsholm ser däremot ingen oro hos sina gäster på grund av vaccinpassen. 

– Jag tror att det påverkar positivt för att fler vaccinerar sig, då blir vår restaurang en tryggare plats att vara på. Bokningar för julborden ligger ju, jag har inte sett att det avtagit efter de nya reglerna, säger Gustav Orrvik.

På Folkes väntar man på rätt läge för att öppna verksamheten som vanligt igen.

– Det är ett osäkert läge nu. Jag trodde att vi skulle kunnat öppna igen för en månad sen. Men som det ser ut nu blir det inte förrän i början på nästa år. Och nu vet man ju inte om det blir nya restriktioner igen, säger Tobias Holmberg.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami