Hyrorna fortsätter att stiga. Hyresgästföreningen beräknar årets genomsnittliga höjning till den högsta på 30 år. Detta skapar problem för studenter. Stella Borg som är student i Huddinge påpekar att höjningen av hyrorna gör att hon måste tänka igenom sina utgifter mer än vad hon borde.
Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO, har gjort en undersökning som visar att den genomsnittliga studenten har en inkomst på 13 705 kronor. Det jämförs sedan med den genomsnittliga hyran på 8 000 kronor. Enligt rapporten går en student i Stockholm år 2024 back med 4 585 kronor i månaden.
”Det känns nästan som ett måste att bo tillsammans med någon om man pluggar i Stockholm”
Stella Borg jobbade heltid innan hon bestämde sig för att börja studera på Campus i Huddinge, något som blev en stor förändring för henne ekonomiskt.
– Jag måste tänka igenom mina utgifter mycket mer nu än tidigare, det är en väldigt stor skillnad faktiskt, säger hon.
Ändå menar Stella att hon har fördelar i jämförelse med andra studenter som står för alla sina utgifter själva.
– Just i mitt fall är det ju tur eftersom jag har en sambo som jag delar hyran med. Det känns nästan som ett måste om man är student i att bo tillsammans med någon.
Varför höjs hyrorna?
Manfred Klint på Hyresgästföreningen säger att de flesta kostnader har ökat mycket de senaste åren och hyresrätterna följer med i inflationen. Det finns olika faktorer som ligger till grund för diskussionen om hyresförhandlingarna som förs mellan tre parter – Hyresgästföreningen, Sveriges allmännyttor och Fastighetsägarna.
– Det handlar bland annat om kostnadsförändringar för kommunala avgifter, till exempel vatten- och värmetaxa. Det har också hänt mycket med räntans utveckling de senaste åren. Likaså olika typer av reparationstjänster som är packade till ett index, sen inflationen och sen är det BNP, säger Manfred Klint.
Han informerar också om vad ett medlemskap i Hyresgästföreningen kan innebära..
– Vill man påverka sin specifika hyra är det bra att vara medlem i Hyresgästföreningen. Då kan man få hjälp av oss att se om hyran är skälig eller inte. Anser vi att den inte är det kan vi hjälpa till att till exempel driva en sänkning, säger han.
Faktum kvarstår att en genomsnittlig student i Stockholm går back ekonomiskt varje månad och att de studiemedel som är tillgängliga genom CSN inte räcker. Manfred Klint menar att det är svårt att påverka hyreshöjningarna, då de liksom allt annat påverkas av en pressad ekonomi i samhället.