lördag 25 maj 2024

Fotbollen – ett verktyg för mänskliga rättigheter och ökat självförtroende

Läs också
Fyra tjejer som håller om varandra på en fotbollsplan.
Från vänster: Nouf Nurahmed, Firmesk Kakai, Sabira Eid Mohammad, Patience Berinkindi. Foto: Eskilstuna United

LUCS-priset som delas ut av Föreningen för lokala UNESCO samarbeten Sverige, går i år till Nouf Nurahmed. Motiveringen lyder: ”Hon har gjort insatser som skapar trygghet och framtidstro för unga tjejer både på och utanför fotbollsplanen”. Priset om 10 000 kronor delas ut på Mångkulturellt centrum, Fittja Gård, fredag klockan 15:00.

För fem år sedan började Nouf Nurahmed, 19 år, delta i Ronjaprojektet, en ungdomssatsning i Eskilstuna som vill bygga självförtroende hos unga tjejer. Förebilden var Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter. Efter en kort tid som deltagare blev Nouf istället “draftad” till “Girls United” där hon blev ledare för ”några tjejer från årskurs tre och fyra”.

– Vi brukar, innan vi spelar fotboll, prata värderingar, våld, systerskap och andra viktiga ämnen. Tjejerna ska få vetskap om sina rättigheter och känna sig trygga med att komma fram, säger Nouf Nurahmed.

Nu är hon vinnaren bland flera andra nominerade till LUCS-priset från Föreningen för lokala UNESCO samarbeten Sverige. LUCS är en ideell förening med medlemmar från kommuner, lärosäten och företag. Föreningen skapar samarbeten mellan forskning, förvaltning och civilsamhälle. Viktiga frågor är social gemenskap, lika rättigheter för alla samt en religionsfri och interkulturell dialog.

– Priset delas ut till förebilder inom föreningslivet som på något sätt har gjort bra saker kombinerat med till exempel idrott, samtal och möten, säger Karin Bruce, medlemskoordinator för Föreningen för lokala UNESCO samarbeten Sverige.

Priset har tidigare 2019 gått till Charlotta Volkert, fältassistent i Borlänge, också verksam med fotboll som verktyg. Hon fick då priset för att hon ”ökat självförtroende och kämpaglöd hos fotbollsspelande tjejer i socioekonomiskt utsatta områden i Borlänge.”

Nu på fredag klockan 15.00 i hörsalen på Mångkulturellt centrum, Fittja Gård, får Nouf 10 000 kronor och två veckors resa till UNESCO:s kontor i Paris. Fotboll i all ära, men att gå och titta på Messi, Mbappé och Neymar i Paris Saint-Germain, vill hon inte. Men hon tycker att det ska bli kul att komma till Paris och att “pengarna kommer hjälpa till mycket!” 

– Halva prissumman vill jag använda för att ge något fint till min mamma och pappa, den andra ska jag använda till att hjälpa behövande människor i mitt hemland Etiopien, säger Nouf.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami