onsdag 29 maj 2024

Fotografen först ut i Botkyrka konsthalls nya initiativ

Läs också
Mario Mendoza Fotograf Jenny Anomi
Mario Mendoza med sin favoritkamera. En analog Minolta, inköpt på secondhand för 150 kronor.
Foto: Jenny Anomi

Fredag den 14e april var det premiär för Botkyrka konsthalls nya filial “Lokalen23”. Vår reporter möter vernissagens första utställare, Mario Mendoza, när han förbereder sin utställning “Mi barrio”.

Fotografen Mario Mendoza hänger upp ett foto föreställande ett bostadshus i Fittja. Bilden är en del av en serie som tillhör utställningen “Mi barrio” som enkelt översatt betyder “Min ort”. Ordet “barrio” kan ha en negativ klang berättar han, men genom att sätta “mi” framför får det en annan betydelse.

– Det är ett jättebra namn, säger han.

Mario Mendozas intresse för fotografi startade när han köpte en kamera till sin mamma. Tanken var att hon skulle kunna använda den på sin resa till hemlandet Bolivia. Kameran blev dock länge liggandes oanvänd men efter ett par år plockade han själv upp den. Han började fota i centrala Stockholm och bilderna blev helt okej, men något saknades.

– De blev bra men jag kände ingenting, det var som vilken bild som helst, jag kände inte att de fyllde mig, säger Mario Mendoza.

Det var först när han, i stället för att gå hem efter en dags fotande i innerstan, impulsivt valde att gå in i Botkyrka konsthall. Året var 2019 och det var första gången han satte sin fot där. Utställningen han såg var fotografen Ricard Estays porträtteringar av Fittja och de berörde honom på djupet. Han fylldes av en stark hemmakänsla, en värme och ett igenkännande. 

– Jag hade inte tänkt på att man kunde göra konst i Fittja, för det är så normaliserat att bara höra dåliga grejer, så det hade blivit en vana även för mig att se på det så, förklarar han.

Efter utställningen googlade Mario Mendoza “Fittja” och överröstes av ett konstant flöde av negativa artiklar och stereotypiseringar. Det väckte en drivkraft i honom att motbevisa detta, så han började fota sitt Fittja. Genom att porträttera sitt hem och se det genom det fotografiska ögat skapades en sorts katalysator för att återta narrativet om platsen och även hans eget skapande utvecklades.

– När jag tittar långt bak i mitt instagramfeed, får jag känslan av ilska, bilderna var dystra, mörka och kontrastfyllda. Men nu befinner jag mig inte i den känslan längre. Jag mår mycket bättre och det speglas i mina bilder. De är ljusare och mer färgglada, de ger mig ett lugn inuti, berättar han.

Det Mario Mendoza vill bjuda in till i den här utställningen är hans resa och återupptäckandet av en kär plats. Han vill skapa en mer nyanserad bild och dela ett annat perspektiv av Fittja som också innehåller igenkänning, ömhet och gemenskap.

Utställningen pågår till femte maj. Läs mer om initiativet Lokalen23 här.

Jenny Anomi

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami