lördag 25 maj 2024

Polissatsning mot trapphäng ger resultat i Huddinge

Läs också
Fastighetsägarna har kraftsamlat för att få bort obehöriga från trapphusen. Foto: Philip Nilsson.

Fastighetsägare runt omkring Huddinge kommun har tillsammans med polisen kraftsamlat för att stoppa så kallat trapphäng. Satsningen har varit lyckad.

HUDDINGE. Trapphäng, det vill säga när obehöriga befinner sig i ett trapphus de inte får vara i har varit ett återkommande problem i Huddinge kommun.

I samarbetet som heter “Trygga trappan” har polispersonal fått större befogenheter att ta sig in i trapphus som tillhör fastighetsägare som är med i samarbetet. De som inte har rimliga skäl att befinna sig i ett trapphus kan bli utkastade och bötfällda.

Liknande satsningar i andra delar av Sverige har lett till goda resultat. Polisen i region Stockholm rapporterade i oktober att de bland annat gjorde ett stort beslag av narkotika i en fastighet i Skärholmen. Detta uppdagades i samband med att en boende rapporterat om att obehöriga befann sig i deras trapphus.

Samarbetet har trappats upp

Polisen i region Stockholm rapporterar även om att den allmänna ordningen i flera trapphus har förbättrats. I takt med att samarbetet har utökats har det förekommit märkbart mindre fall av skadegörelse i flera olika trapphus när obehöriga har fått det svårare att befinna sig i fastigheter under en längre tid.

I en intervju med Nytt i Flempan berättar Tobias Lind och Jessica Nenzén, områdesutvecklare för Huge bostäder att  de reagerade när de fick in flera klagomål på att obehöriga befann sig i trapphus där de inte hörde hemma.

– I samband med detta började vi samarbeta med polisen där de fick tillstånd att gå in i vissa av våra fastigheter där flera boende skickat in klagomål om obehöriga som hängt i trapphuset, säger Tobias Lind.

Mindre klagomål

Vid frågan om de har planer att utöka samarbetet är svaret att de kommer att använda Trygga trappan om det finns behov av det.

–Det har gett bra resultat på de adresser vi hittills använt Trygga trappan på, säger Jessica Nenzén.

Enligt Tobias Lind har klagomål gällande trapphäng upphört nästan helt och hållet på vissa adresser.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami