fredag 24 maj 2024

Framtidens medicin utvecklas i Flemingsberg

Läs också
Karolinska Universitetssjukhuset
Här på Karolinska universitetssjukhuset i Flemingsberg utvecklas framtidens medicin. Foto: Daniella Narlund

Sjukdomar som tidigare betraktades som obotliga hoppas man nu ska kunna botas med hjälp av avancerade terapiläkemedel (ATMP -behandling), enligt stiftelsen Flemingsberg science.

– 58 patienter behandlades i Sverige förra året, bland annat för ärftlig blindhet, neurologisk sjukdom samt cancer, berättar ATMP-koordinatorn på Karolinska Institutet Flemingsberg Ewa Ellis. 

ATMP eller också kallat “läkemedel för avancerad terapi” är ett biologiskt läkemedel som är baserat på vävnader, gener och celler. Målet för ATMP är att behandla, lindra och om möjligt bota sjukdom som tidigare ansågs vara obotliga, enligt ATMP Sweden.

Ewa Ellis vill att ATMP ska leda vägen för framtidens medicinering. 

–  ATMP ska inte lindra eller behandla symptom, den ska bota patienten, menar Ewa Ellis 

Trots goda resultat och långtgående forskning är ATMP relativt okänd för de flesta svenskar. Enligt Ewa Ellis beror det på att det enbart finns sex godkända produkter på den svenska marknaden.

– 58 patienter behandlades i Sverige förra året, bland annat för ärftlig blindhet, neurologisk sjukdom samt cancer, berättar Ewa Ellis.

“Det här är framtiden”

Karolinska sjukhuset i Huddinge är ledande inom svensk ATMP- forskning, men på grund av att Sverige är restriktivt inom godkännande av nya och dyra läkemedel har Sverige en bra bit kvar för att nå sina framtida mål. Ewa Ellis jobbar även nationellt inom en innovationsmiljö som heter ATMP2030. 

–  Det är framtiden. Nu kan vi börja skörda allt vi har forskat fram, förklarar Ewa Ellis.

Karolinska ATMP Center har funnits i Huddinge och Solna sedan 2017 men forskningen etablerades redan under 1990-talet i Sverige. För tillfället är produktionen av läkemedlet samt behandlingen både dyr och ovanlig i Sverige, men Ewa Ellis har förhoppningar om att det kommer att förändras snart.

–  Utöver att vi vill göra dessa botemedel vanligare, tror jag att diagnostiseringen kommer bli bättre då det går hand i hand med övrig forskning, säger hon. 

Läs mer om ATMP här:
Vad är avancerade terapiläkemedel (ATMP)?
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami