Källan är en interkulturell mötesplats där många nyanlända får avgörande stöd och vägledning under sin integrationsprocess. Här erbjuds de vänlighet och respekt från Källans personal och volontärer, som hjälper dem att navigera i det svenska samhället under en tid som annars kan vara både utmanande och omtumlande.
Källan har visat att integration inte handlar om att smälta in, utan om att skapa en gemenskap där alla kan vara sig själva och känna sig välkomna. Hit kommer svenskar och personer från andra länder för att umgås och lära sig nya saker.
Hos Källan samlas människor för att lära sig om olika religioner och trosriktningar som finns i Sverige och om de ritualer som varje religion har. Deltagarna delar med sig av sina åsikter och övar samtidigt på att tala svenska.
“Väldigt olika bakgrunder eller kulturer”
Lektionen om olika religioner som representeras i Sverige återkommer två gånger om året och leds av Hannu Lounela, diakon i Flemingsbergs församling.
– Det kommer folk från väldigt olika bakgrunder eller kulturer, och kan mötas från olika verksamheter. De får stöd på olika sätt med språk, myndighetens kontakter, eller med frågor om livet, säger Hannu Lounela.
Källan är en värdefull resurs för många människor i Flemingsberg, men de står också inför en rad utmaningar. En av de största utmaningarna är att de inte alltid kan lösa problemen för de människor de hjälper.
– Ibland kan man inte lösa problemen för de som lever i svåra situationer och har det väldigt tufft. Man kan inte göra underverk, det är en utmaning, säger Karolina Persson Noren, vägledare och socionom.