lördag 25 maj 2024

Fritidsbanken slår rekord  – därför är utlåningen så populär

Läs också
Bosse Lundgren. Foto: Isak Lundholm Larsson

Fritidsbanken i Tumba har under vintersäsongen haft ett stort tryck på sin utlåning.  Redan nu i april har de överträffat förra årets siffror.
– Förra året lånade vi ut strax över 6000 saker. Redan nu i april har vi lånat ut mer än det, säger Bosse Lundgren på Fritidsbanken.

Fritidsbanken är en ideell förening som finns på 126 olika ställen över hela Sverige. Tanken är att det ska funka som ett bibliotek – fast för sport- och fritidsprylar som skänks till dem. 

Fritidsbanken har ett brett utbud på sport- och friluftsutrustning som är säsongsanpassat. Att låna kostar ingenting utan man behöver endast lämna sitt namn och telefonnummer för att få låna i två veckor. 

Under vintersäsongen har lokalen för det mesta fyllts med skridskor, skidor och hjälmar. Barnfamiljer har kommit och lånat bilarna fulla av utrustning. 

– Vi har haft köer när vi öppnar vid 13-tiden på vardagar. Folk från hela Stockholmsområdet åker för att låna just från oss, säger Bosse Lundgren. Trots att föreningen har utlåningsställen i både Upplands Väsby och Tyresö väljer folk från Solna, Märsta och Järna att låna från Tumba.

Detta tror Bosse Lundgren bland annat beror på att de har öppet fem dagar i veckan. Det kan vara allt ifrån KTH-studenter från andra länder till barnfamiljer som vill ta del av det stora utbudet. 

I och med att vintersäsongen nu lider mot sitt slut kommer de byta sortiment. Lokalen ska inom de närmsta veckorna göra rum och ge plats för skateboards, fiskeutrustning, inlines, barncyklar, fotbollsskor och bollar men även campingutrustning. 

Utlåningen har successivt blivit populärare sedan de flyttade in i sin lokal vid biblioteket i Tumba.

– Jag tror att det har spridits mun till mun av folk som har lånat av oss. Även vid friluftsdagarna talar de lokala skolorna i området om att det går att låna från oss, säger Bosse Lundgren. 

Ännu ett par skäl till att konceptet har blivit populärt är att de återvinner saker istället för att köpa nytt men också tilliten föreningen visar till de som lånar, genom att endast be om telefonnummer och namn.

Läs mer om vad Nytt i Flempan skrev om initiativet Tumba fritidsbank i vintras här.

Isak Lundholm Larsson

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami