måndag 20 maj 2024

Fritidsgården som satsar på tjejerna

Läs också
Louise Simonen, 10, trivs att spendera tid i det nyöppnade tjejrummet. Foto: Minna Höggren

I torsdags invigdes “Tjejrummet” på fritidsgården Southside i Botkyrka. Nu kan alla som identifierar sig som tjej umgås i det nya rummet som förhoppningsvis ska locka fler tjejer till gården som är full av killar.

I flera stadsdelar har det varit svårt för fritidsgårdarna att locka till sig tjejer. Men med hjälp av det nya rummet för tjejer och ickebinära hoppas verksamhetschefen Anita Hiitti att fler ska hitta dit och ta del av aktiviteterna som fritidsgården erbjuder. 

Man kan bland annat spela fotboll, lana, lära sig mer om bakning eller bara umgås. Men hittills har det mestadels lockat unga killar till gården. Anita Hiitti beskriver det som att tjejerna dyker upp ibland, men att de försvinner lika snabbt.

 – Jag har hört att föräldrarna inte vill släppa ut sina barn allt för sent i området. Men de som får komma hit ska känna sig trygga och veta att vi engagerar oss för dem. 

Prince Mpedzisi och Anita Hiitti är två av initiativstagarna till Tjejrummet i Botkyrka. Foto: Minna Höggren

På gården anordnar man aktiviteter utifrån ungas behov och önskemål. När ett tjejgäng uttryckte att de ville starta upp ett tjejrum undersökte man vad de önskade sig. Det resulterade i ett gäng mysiga soffor där man kan sitta och prata, en stor spegel för att kunna öva in Tiktok-danser. Men störst intresse var det för smink och skönhetsaktiviteter..

Bibehåller man en stereotyp när tjejerna sminkar sig medans killarna spelar fotboll?

– Det är en svår balans, vi skulle kunna ta avstånd från skönhetsindustrin och säga att “här på gården ägnar vi oss inte åt den typen av aktiviteter.” Men vi lyssnar in barnens intressen som skapas utanför fritidsgården. Samhället är samhället och ungdomar är ungdomar, säger Anita Hiitti. 

Hon hoppas att tjejrummet kan vara en väg in, och att personalen på plats kan jobba med ungdomarna när man möter dem. Man kan prata om sminket och varför det är viktigt. På så sätt kan man man kan lyfta ämnet om utseendefixering  för att främja ungdomarnas välmående och syn på sig själva. 

– Vi vill inte ta avstånd ifrån verkligheten utan möta utmaningarna med ungdomarna istället, säger Anita Hiitti.

En av de tjejer som brukar vara på Southside är tioåriga Louise Simonen. Hon sitter i en av tjejrummets nya soffor och scrollar på sin telefon. Hon berättar att hon tycker att rummet är fint och att det är roligt att vara där. 

– Det känns lite skönare nu när det finns ett tjejrum så behöver inte killarna komma in här, säger Louise.

Louise Simonen, 10, trivs att spendera tid i det nyöppnade tjejrummet. Foto: Minna Höggren

Hon är däremot inte så intresserad av smink, hon tycker det är roligare att spela pingis eller biljard med kompisarna. 

–  Viktigast av allt är att tjejerna känner att de äger gården på samma sätt som grabbarna. Att de känner sig trygga när de här och att deras föräldrar vet om att det alltid finns personal som har bra kontakt med ungdomarna. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami