torsdag 30 maj 2024

Så vill fysioterapeuten få barn och unga i rörelse 

Läs också
Bild på två öppna händer som håller i ett informationshäfte
Ett informationshäfte som fysioterapeuten Klara Selander brukar visa för barn för att förklara vikten av att röra på sig. Foto: Clara Himmelman

Barn i Sverige rör på sig allt mindre vilket är en utveckling i fel riktning. Nytt i Flempan träffade fysioterapeuten Klara Selander på Praktikertjänst Rehab för att få reda på hur viktigt det är att barn rör på sig och hur det går att uppmuntra till träning.

Fysioterapeuten Klara Selander arbetar tillsammans med sina kollegor på Flemingsbergs Praktikertjänst Rehab med målet att förbättra barns hälsa. Hon poängterar vikten av att röra på sig redan vid ung ålder eftersom träning bidrar till många bra egenskaper. Med fysisk aktivitet förbättrar barnen bland annat sin styrka, balans, koordination, koncentration och prestation i skolan. Motion kopplas samman med ett allmänt välbefinnande och därför är det viktigt att redan under unga år uppmuntra barn att röra på sig. Trots att många unga barn är aktiva ser man en ökning i stillasittande som börjar i tioårsåldern. Att främja träning tidigt bidrar till goda vanor, berättar Klara Selander. 

— Generellt kan vi se att när barnen börjar komma upp i tonåren minskar deras fysiska aktivitet. Det beror delvis på att mer tid spenderas framför skärmar. Något som även går att se är att flickor är mindre aktiva jämfört med pojkar, säger Klara Selander

Kvinna i svart tröja stående framför en vägg med blommig tapet
Fysioterapeuten Klara Selander. Foto: Tilda Schlager

Vikten av att vara fysiskt aktiv

Problemen som kan orsakas av för lite rörelse är många och något som är starkt sammankopplat med för lite fysisk aktivitet är diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och psykisk ohälsa. För att förebygga detta är det viktigt att uppmuntra barnen att röra på sig. Klara Selander och hennes kollegor jobbar tillsammans med sina patienter för att hitta en aktivitet som passar just dem. 

— Jag pratar med barnen och förklarar så att de själva förstår varför det är viktigt att röra på sig. Därefter jobbar vi tillsammans med att tänka ut en aktivitet som barnet tycker är roligt och som bidrar till rörelseglädje. Det absolut viktigaste är att hitta något som barnet själv tycker om att göra så det inte blir ett tvång. Det finns många olika sätt att röra på sig även i hemmet med hjälp av exempelvis ”Just Dance” eller valfri träningsvideo på YouTube, förklarar Klara Selander.

Skolan kan bidra med att förbättra barns hälsa

Skolan har en viktig del i att hjälpa barn med att föra in goda vanor i sin vardag eftersom barnen är där större delen av dagen. Längre skoldagar med mer fysisk aktivitet är något som skulle kunna bidra till bättre hälsa bland unga, menar Klara Selander.

— Många aktiviteter kostar pengar och alla har inte möjlighet att betala dyra terminsavgifter, därför är skolan en bra tillgång. Det är även bra att under lektionstid införa rörelsepauser och se till att det finns leksaker och annat på skolgården som kan uppmuntra till rörelse.

Klara Selander menar att allt är beroende av resurser. 

— Det går inte att lägga allt ansvar på lärarna i en skola då de redan har mycket att ta hand om. En lösning som jag tror skulle kunna funka är att anställa fysioterapeuter som kan fokusera på barnens hälsa, säger Klara Selander.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami