torsdag 30 maj 2024

Gåfotboll – en stor succé

Läs också
Stuvstahallen, platsen för Gåfotboll, Foto: Mira Giritli Nygren

Gåfotbollen har blivit alltmer populär runt om i hela världen och intresset växer i Sverige. Stuvsta IF är ett av lagen som har hoppat på trenden. Idag har de ett lag med omkring 40 spelare, där majoriteten är kvinnor. 

Det passar lika bra för kvinnor som för män, säger Bosse Henriksson.

Enligt Svenska fotbollsförbundet finns det uppskattningsvis 300 aktiva föreningar i landet. Sweden Walking Football, som är en svensk ideell förening, har som mål att sprida ordet och rekrytera fler personer till gåfotbollen. Sporten är en form av fotboll där det endast är tillåtet att gå och för att minimera skaderisken får spelarna inte tacklas.  

Bosse Henriksson, aktiv i föreningen, var med och startade upp gåfotbollen för ett och halvt år sedan. Laget har en 55+ årsgräns och Bosse är själv med i laget och spelar. På träningarna övar de teknik en kvart innan träningen börjar, resten av timmen spelar de fotboll. 

Majoriteten kvinnor

Nu när laget är igång, har många kvinnor anslutit sig. När laget åker på turneringar möter de andra mixade lag. Men Bosse Henriksson uttrycker ett missnöje då det har varit lag på turneringar som har fler män än kvinnor på planen.  

– Om det ska vara mixade lag så är det ju bättre om det är lika många från varje kön som är på planen. Problemet är ju att det kanske bara är 3-4 klubbar som har så många kvinnor som vi har, medan de flesta har ju kanske mest män och några enstaka kvinnor, säger Bosse Henriksson. 

Hur kommer det sig att Stuvsta IF har så många kvinnor i jämförelse med andra lag?

Bosse Henriksson svarar att han inte vet, men han tror att det beror på att många gillar tankesättet att alla ska vara inkluderade och att det inte ska vara någon tävlingshets. 

– Vi har jätteroligt och trevligt på våra träningar och sen är det ju alltid fika efteråt. 

Det är delvis det viktigaste, att ha kul. 

– För vissa är det minst lika viktigt att få och snacka skit en timme och fika, som det är att få spela på fotbollsplanen, säger Bosse Henriksson. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami