lördag 25 maj 2024

Gammalt industriområde blir ny stadsdel

Läs också
Till vänster syns det nybyggda kvarteret Brandstegen. Till höger syns mark där ett nytt kvarter ska byggas.
Till vänster står delar av nybyggda kvarteret Brandstegen, till höger är ytan som snart blir kvarteret Fabriken Foto: Max Mohlin

En ny modern stadsdel växer fram i och med rivningen av den gamla industristaden kring Huddinge centrum. Nästa etapp i bygget ska ge 1 650 bostäder, något den lokala företagaren Raad Sifo ser positivt på. 

Boende och besökare kring Huddinge centrum har under de senaste åren kunnat notera förändringar i stadsbilden. Den gamla industriella atmosfären i Storängen håller på att förändras i takt med att flera av de äldre industribyggnaderna rivs. Denna omfattande nedmontering av det gamla industriområdet sker i etapper, och kompletteras parallellt med en ambitiös nybyggnation av bostäder.

Under sensommaren och hösten har ytterligare rivningar i området påbörjats för att ge plats åt etapp 2 i utvecklingen, kvarteren Fabriken och Förrådet. Det är fastighetsbolaget JM tillsammans med en rad andra bostadsutvecklare som står bakom de två nya kvarteren, och man planerar för 1 650 nya lägenheter, en skola, parker och torg samt ett flertal butiker och restauranger. Målet är att skapa en levande stadsdel anpassad för den yngre befolkningen som letar sig dit. Området omfattar 12 mindre kvarter med lägenhetshus i olika utformning med mellan 7–10 våningar. 

Lokala företagare är positiva till utvecklingen

Även fast rivningen av de gamla industrilokalerna har påbörjats har detaljplanen ännu inte vunnit laga kraft. Detta förväntas ske första kvartalet 2024, men både näringsidkare och boende i området ser fram emot förändringen.  46-årige företagaren Raad Sifo driver närbutik i området, och är positiv till utvecklingen 
– Det är mycket bra här. Det är bra att man fortsätter utveckla och riva de gamla industrierna, då det inte är jättebra för barn i området just nu, förklarar Raad.

Bild på butiksägaren Raad Sifo
Butiksägaren Raad Sifo Foto: Convenience Stores News

Området förblir byggarbetsplats ett tag till

Förändringen av Storängen från industristad till stadsdel är ett steg i Huddinges utvecklingsmål för 2050, där 10 500 nya bostäder och tusentals nya jobb planeras i centrala Huddinge. Boende som flyttat in i de färdigbyggda kvarteren får under en överskådlig tid stå ut med att kvarteren på andra sidan vägen är byggarbetsplats, då det i dagsläget inte finns någon prognos för när denna del av Storängen förväntas bli klar.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami